2020. 12. 29. - 09:45

Beazonosítja a terhességi cukorbetegség esélyét a mesterséges intelligencia

Beazonosítja a terhességi cukorbetegség esélyét a mesterséges intelligencia

Hatékonyan képes megállapítani a mesterséges intelligencia, mely nőknél magasabb a terhességi diabétesz kockázata a várandósság első trimeszterében – tudatták a kutatók.

A jelek szerint már a terhességi cukorbetegség beazonosítását is könnyedén elvégzi a mesterséges intelligencia. Képes meghatározni, mely kismamáknál áll fenn ennek az esélye nagy valószínűséggel a várandósság első trimeszterében.
 
Ezzel az orvosok előbb el tudják kezdeni a szóban forgó leendő anyák kezelését, a betegség korai szakaszában – tudatta egy tanulmány, melyet Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism szaklapban tett közzé az Endokrin Társaság.
 
Kínai kutatók a gépi tanulást – mely a mesterséges intelligencia egy formája – alkalmazták, hogy kifejlesszék a modellt, mely 80 százalékos pontossággal képes megjósolni, mely nőknél alakulhat ki a terhességi diabétesz. Olvasd el: A várandósság során fellépő komplikációkra figyelmeztet a mesterséges intelligencia
 
Időben megállapíthatja a mesterséges intelligencia a terhességi cukorbetegséget
Időben megállapíthatja a mesterséges intelligencia a terhességi cukorbetegséget
 
A modell az elektronikus egészségügyi nyilvántartások adatait elemzi, megjelölve a terhességi cukorbetegség ismert rizikófaktorait - beleértve az idősebb kort és az anya nagyon alacsony súlyát - közölték a kutatók.
 
He-Feng Huang, a tanulmány szerzője közleményében azt mondta: az eredmények segíthetnek a klinikusoknak abban, hogy a terhesség korai szakaszában azonosítsák, mely nők vannak nagymértékben kitéve a cukorbetegség magas kockázatának, s mielőbb megkezdhessék a beavatkozásokat, mint például az étrend megváltoztatása.
 
Huang egyébként a Shanghai Jiao Tong Egyetem Orvostudományi Kar és a Nemzetközi Békés Anyaság- és Gyermekegészségügyi Kórház kutatója Kínában. Olvasd el: Már volt példa rá a terhességi cukorbetegség megjóslására mesterséges intelligenciával
 
A terhességi diabétesz gyakori komplikációnak számít a várandósság során, s a kismamák több mint 15 százalékát érinti. Az anya magas vércukorszintje veszélyes lehet a csecsemőre nézve, s olyan problémákhoz vezethet, mint a halva születés és az idő előtti szülés.
 
A legtöbb kismamát terhességi második trimeszterében diagnosztizálják ezzel a problémával, s ilyenkor már akár késő is lehet megkezdeni a beavatkozást.
 
Az új tanulmányhoz a kutatók közel 17 ezer nő elektronikus egészségügyi nyilvántartását elemezték egy kínai kórházban 2017-ben, gépi tanulási modellek felhasználásával, melyek a kockázati tényezők jelenléte alapján jósolták meg a terhességi cukorbetegség kockázatának kitett személyeket.
 
Összehasonlították a modell előrejelzéseit a 2018-as elektronikus egészségügyi nyilvántartási adatokkal, s megállapították: az esetek 80 százalékában sikeres volt annak azonosítása, kinél alakulhat ki a terhességi cukorbetegség.
 
Azok az anyák, akiknél a testtömeg nagyobb volt, inzulinrezisztenciát mutattak, az alacsony testtömegűeknél pedig gyakran hibás az inzulin szekréció – hívták fel a figyelmet a kutatók.
 
A diabéteszt az váltja ki, hogy a szervezet nem képes elegendő inzulint termelni - a hasnyálmirigy által létrehozott fehérjét, amely segíti a zsírok és cukrok feldolgozását.
 
A mesterséges intelligencia-technológia idővel még tovább javul majd és segít megértenünk a terhességi cukorbetegség rizikófaktorait – mondta He-Feng Huang.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.