2022. 10. 24. - 09:45

Dadogó embereken segíthet a mesterséges intelligencia

Dadogó embereken segíthet a mesterséges intelligencia

Az emberekkel érintkező szociális robotok ígéretes új kiegészítést jelenthetnek a dadogó emberek kezelésében.

Támogathatják a dadogó emberek kezelését a mesterséges intelligencia eszközök. Az emberekkel kölcsönhatásba lépő szociális robotok biztató új kiegészítést jelenthetnek a jelenlegi kezelések tekintetében – derült ki egy új tanulmányból, amely azt vizsgálta, hogyan használhatók fel a csúcstechnológiás megoldások a klinikákon.
 
A számítógépeken belüli alkalmazásokkal és mesterséges intelligencia programokkal ellentétben a közösségi robotok fizikailag jelen vannak, így alkalmasak a dadogással kapcsolatos beavatkozások támogatására – mondta el Torrey Loucks, a tanulmány társszerzője.
 
A dadogás befolyásolja a beszédzavarral küzdő emberek életminőségét. A hatások pedig túlmutatnak a beszéd nehézségein – jegyezte meg Loucks. „A dadogás rossz önképet eredményezhet, az illetőnek negatív érzései lehetnek, s mindez a beszédkommunikációval kapcsolatos szorongáshoz vezethet”. Olvasd el: Bevált az első támaszt nyújtó otthoni robot
 
Támogathatják a dadogó emberek kezelését a mesterséges intelligencia eszközök
Támogathatják a dadogó emberek kezelését a mesterséges intelligencia eszközök
 
A beszédnyelv-patológus által elvégzett beavatkozásokat követően hatalmas különbség lesz a beszéd folyékonysága és a kommunikációs bizalom között.
 
„A hatékony terápia sok ember életét megváltoztatta az önkép tekintetében. Javult az önmagukról, mint kompetens kommunikátorról alkotott kép” - mondta Loucks, a Dadogás Kezelési és Kutatóintézet (ISTAR) korábbi kutatási igazgatója, a Dadogáskezelési és Kutatóintézet korábbi docense az Albertai Egyetem Kommunikációs Tudományok és Zavarok Tanszékéről.
 
A szociális robotok számos előnnyel rendelkeznek az általánosan használt technológiai beavatkozásokhoz képest. Kiválóan teljesítenek az ismétlődő feladatokban, egyszerre programozhatók és adaptálhatók az egyes páciensek egyedi igényeihez. Olvasd el: Robot végezheti a jövőben a vérvételt
 
A kutatások azt mutatják, hogy az emberek előnyben részesítik a közösségi robotokat az olyan technológiákkal szemben, mint a táblagépek és az okostelefonok, mivel fizikai jelenlétük miatt interaktívabbak.
 
„A szociális robot számára valódi lehetőség a kezelési tevékenységeket vonzóbbá és szórakoztatóbbá tenni, különösen a fiatalabb ügyfelek esetében” – mondta Loucks.
 
A szakember szerint a robotok nem helyettesítik a klinikusokat, de kompetenciájuk az ismétlődő feladatokban, valamint programozhatóságuk időt takarít meg a szakembereknek a forgalmas klinikákon, ráadásul előzetes feladatokat el tudnak végezni.
 
„A dadogásra szakosodott klinikusokból hiány van. Így ha valami lehetővé teszi számukra, hogy több gyakorlatot és támogatást biztosítsanak a pácienseknek, az 300 ezer dadogó kanadai számára jelent előnyt” – mondta Torrey Loucks.
 
Noha a szociális robotokkal és a kommunikációs zavarokkal kapcsolatos kutatások jelenleg korlátozottak, már vannak ígéretes eredmények. Az például már bebizonyosodott, hogy jótékony hatásúak az autista gyerekeknél, segítenek lekötni a figyelmüket, miközben elősegítik a szociális készségek fejlődését is.  
 
Ezek a forgatókönyvek komoly lépést jelentenek a szociális robotok terápiás bevezetését illetően, miközben a kutatók valóban megállapíthatják, jótékony hatást fejtenek-e ki a robotok, s közben lehetőséget adnak a programozóknak, hogy finomítsák azokat és az általuk kínált lehetőségeket – fogalmazott Loucks.
 
„Határozottan nő az érdeklődés a szociális robotok iránt, amelyek kiegészítik az egészségügyi ellátást, különösen a rehabilitációt” tette hozzá a szakember.
 
Megjegyezte, hogy a klinikusok nyitottak az ötletre, hogy robot egészítse ki dadogás esetén a terápiás tevékenységeket, mert az valóban vonzó partner.
 
A tanulmány a Paladyn, Journal of Behavioral Robotics folyóiratban jelent meg.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.