2021. 12. 11. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Bevált az első támaszt nyújtó otthoni robot

Mesterséges intelligencia - Bevált az első támaszt nyújtó otthoni robot

Ajtókat nyit ki, hozza-viszi a tárgyakat, integet, még táncol és énekel is, ha kell – a Toyota támogató robotjának prototípusa már segít egy mozgáskorlátozott apa otthonában.

Jelentkezett az első emberi kísérletre Anthony Walsh – azóta náluk „teljesít szolgálatot” a brit fővárosban a Toyota támogató otthoni robotja.
 
Az észak-londoni Southgate-ben élő családapát motoneuron betegséggel (MND) diagnosztizálták 2021 májusában. Nem focizhatott többé, bár ez volt a hobbija és kerekesszékbe került a betegség gyors előrehaladása miatt. Nincs gyógymód állapotára, lábaik jelentősen meggyengültek, így a házban sem tud körbejárni.
 
Nem akart másokat megkérni, hogy segítsenek neki, sosem volt ilyen típus - most mégis rászorult. Egyedi megoldást választott azonban. Olvasd el: Csak páran használhatják az aranyos otthoni robotot
 
Motoneuron betegséggel diagnosztizálták a családapát, most robot segít neki
Motoneuron betegséggel diagnosztizálták a családapát, most robot segít neki
 
A Toyota HSR modellje egy kiszolgáló robot, amely otthoni segítséget nyújthat az embereknek. A cég egyik, jelenleg fejlesztés alatt álló robotikai koncepciója, mely fokozza a mozgásukban korlátozottak szabadságát.
 
A robot rendkívül jól manőverezik, kompakt, hengeres testtel és összecsukható karral rendelkezik. Számos szenzorral és kamerával szerelték fel, hogy el tudjon végezni gyakorlati feladatokat. Kiváló az idősek, fogyatékkal élők, betegségből vagy sérülésből lábadozók megsegítésére.
 
Képes tárgyakat megfogni, hozni-vinni, kontaktál az emberekkel, táncol, énekel és el tud igazodni a környezetükben. Olvasd el: Egyre emberibbek az otthoni robotok
 
Az első otthoni kísérlet során a robotot egy kezelő manuálisan vezérelte, hogy elvégezzen számos mindennapi feladatot Anthony és családja számára. Ilyen egy doboz narancslé kivétele a hűtőszekrényből, tárgyak elhozatala, mint például a TV távirányítója vagy egy papírzsebkendős doboz.
 
A robot jelenleg kézi vezérlésű, azonban a londoni King’s College együtt kíván működni a Toyotával és az MND Szövetséggel, hogy a közeljövőben autonómmá tegyék azt. Olvasd el: Megérkezett az első igazi otthoni robot
 
 
„Világszerte kínáljuk kutatópartnereinknek a HSR nyílt innovációs platformot, s bár a robotot nem forgalmazzák általánosan, az otthoni próbaverzió, melyet Anthony Walsh használ, hasznos betekintést nyújtott abba, hogy e robottípus miként segítheti az embereket a jövőben. Tökéletesen kifejezi, hogy a Toyota, mint mobilitási vállalat, hogyan kívánja a mozgás szabadságát és az ezzel járó lehetőségeket mindenki számára elérhetővé tenni a társadalomban” – mondta el Mark Van Loock, a Toyota Motor Europe technológiai menedzsere.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.