2024. 07. 08. - 09:20

Döbbenetes pontossággal alakítja képpé a mesterséges intelligencia, amit látunk

Döbbenetes pontossággal alakítja képpé a mesterséges intelligencia, amit látunk

A gondolatolvasó mesterséges intelligencia immár példátlan pontossággal alakítja a gondolatokat képekké. A kutatók jelentős áttörést értek el az idegtudomány és az MI területén.

Megtanulta egy speciális mesterséges intelligencia, hogy az agy mely részeire kell fókuszálni, így még pontosabbá tette az általa készített képeket: jelentős áttörést értek el a kutatók az idegtudomány és a mesterséges intelligencia területén azzal, hogy sikeresen rekonstruálták az agyi tevékenységből származó képeket.
 
A továbbfejlesztett gondolatolvasó mesterséges intelligenciarendszer alkalmazásával a képek képesek voltak a képek „legközelebbi” rekonstrukcióit előállítani, különösen az agyi tevékenység közvetlen rögzítése esetén.
 
A figyelemre méltó bravúrt a holland Radboud Egyetem tudósai hajtották végre. Korábbi tanulmányukat ötvözték a legújabb kutatásokkal, hogy pontos rekonstrukciókat hozzanak létre.
 
„Amennyire én tudom, ezek a legközelebbi, legpontosabb rekonstrukciók” – mondta Umut Güçlü, a kutatócsoport tagja.
 
Ezen gondolatolvasó technológiai fejlesztés lehetőséget kínál arra, hogy kikövezze az utat a látásvesztés elleni új kezelések előtt.
 
Két tanulmány a mélyebb megértéshez
 
A csapat két különböző vizsgálatot végzett: az első során néhány önkéntest egy funkcionális mágneses rezonancia képalkotó (fMRI) készülékbe ültettek. Ez a gép méri az agy véráramlásának változásait, ami felhasználható az agyi tevékenység megértésére. Olvasd el: Küszöbön a gondolatolvasó mesterséges intelligencia?
 
Döbbenetes pontossággal alakítja képpé a mesterséges intelligencia, amit látunk
Döbbenetes pontossággal alakítja képpé a mesterséges intelligencia, amit látunk
 
Az önkénteseknek arcképeket mutattak, az fMRI pedig megörökítette a látókéreg idegi aktivitását, amelyet aztán betápláltak az MI algoritmusba.
 
A mesterséges intelligencia képes volt rekonstruálni azokat a képeket, amelyek nagyon hasonlítottak az eredetiekhez.
 
A második vizsgálat során olyan korábbi kísérletek adatait elemezték újra, melyek során egy makákó majom agyába ültettek be elektródasorokat, hogy rögzítsék a tevékenységét, miközben az MI által generált képeket nézte.
 
A továbbfejlesztett mesterséges intelligencia ezúttal közel tökéletes pontossággal tudta rekonstruálni az eredeti képeket. A majom agyi tevékenységéből készült képek szinte megegyeztek az eredetiekkel.
 
A beültetett eszközök ugyanis pontos adatokat szolgáltattak a majom agyi aktivitásáról.
 
A kutatók ezután egy kifinomult mesterséges intelligencia-rendszer segítségével elemezték mindkét kísérlet agyi aktivitási adatait.
 
Ez a mesterséges intelligencia-rendszer egyedülállónak bizonyult, hiszen képes volt megtanulni, hogy az agy mely részeire kell összpontosítani.
 
Képes volt olyan képek készítésére, amelyek nagyon hasonlítottak az önkéntesek és a majom által látott eredeti felvételekhez.
 
„Alapvetően a mesterséges intelligencia tanul, amikor értelmezi az agyi jeleket, hová kell a figyelmét irányítania” – jegyezte meg Güçlü.
 
Komoly lehetőségek az alkalmazásra
 
Ezen technológia alkalmazásai különböző területekre terjednek ki. Az orvostudományban potenciálisan helyreállíthatja a látást azáltal, hogy stimulálja az agyat, gazdagabb vizuális élményt hoz létre a látássérült emberek számára.
 
Ezenkívül forradalmasíthatja a kommunikációt a fogyatékkal élők esetében, mert új utakat biztosít az interakcióhoz és a kifejezéshez.
 
„Tekintettel a generatív modellezés terén elért előrehaladás sebességére, úgy gondoljuk, ez a keretrendszer valószínűleg még lenyűgözőbb észlelési rekonstrukciót és akár képalkotást is eredményezhet a közeljövőben” – összegezték a kutatók tanulmányukban.
 
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.