2024. 06. 03. - 09:30

Durva: figyeli az irodai mesterséges intelligencia, ki mikor áll fel és pörgeti a visszaszámlálót

Durva: figyeli az irodai mesterséges intelligencia, ki mikor áll fel és pörgeti a visszaszámlálót

Durva videó terjed a világhálón, amelyen az látható, hogy egy feltehetően kínai irodában kamerák és mesterséges intelligencia követi az alkalmazottak munkáját, ami meglehetősen szigorú.

Komoly felháborodást váltott ki egy, több közösségi oldalon is terjedő videó, amely egy valószínűleg kínai irodában lett rögzítve.
 
A felvételen az látható, hogy az iroda dolgozóit figyeli a kamera és mesterséges intelligencia segítségével követik nyomon, ki mit csinál – vagy éppen nem csinál.
 
Az egyik fiatal nő felkelt a székéből, hogy odamenjen pár szót váltani egy másik dolgozóval.
 
Ekkor a zöld keret pirossá változott a kameraképen és visszaszámlálás vette kezdetét. Ezt az időt tehát a rendszer nem tekinti munkaként és feltehetően nem is fizetik ki az alkalmazottnak. Hasonló tapasztalható egy férfi dolgozónál is, aki egy időre hátradől a székében. 
 
Figyeli a mesterséges intelligencia a kevesebbet dolgozókat és pörgeti a visszaszámlálót
Figyeli a mesterséges intelligencia a kevesebbet dolgozókat és pörgeti a visszaszámlálót
 
Az nem kérdés, hogy a robbanásszerűen fejlődő technológiával ez a módszer megvalósítható és a videó valóságosnak látszik. Olvasd el: Egyre jobban hasonlít a robot az emberre, munkahelyen is
 
Nem újkeletű a dolog
 
Az sem újdonság, hogy mesterséges intelligenciával meg lehet figyelni a dolgozókat, s arra is van már példa, hogy a teljesítményt algoritmus értékeli, esetleg el is küld egy-egy alkalmazottat.
 
Az emberek jórésze egyre kellemetlenebbül érzi magát a jelenség miatt, s aligha nyugtatja meg őket, hogy a mesterséges intelligencia számos esetben jó és hatékony is, például meg tudja gátolni a munkahelyi baleseteket és segítheti is a munkát.
 
Hogy mit tartogat még a jövő ezen a téren, egyelőre jó kérdés.
 
 
Fotó: X
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.