2020. 04. 11. - 08:00

Egész nap figyelheti a koronavírus jeleit a mesterséges intelligencia

Egész nap figyelheti a koronavírus jeleit a mesterséges intelligencia

Bár valójában idősek figyelésére dolgozták ki, most igen jól jön az a rendszer, mely a koronavírus tüneteit is képes ellenőrizni otthoni körülmények között – mesterséges intelligenciával.

Korábban fejlesztett ki az amerikai Stanford Egyetem MI-kutatással foglalkozó intézete egy mesterséges intelligencia-rendszert, amely az idős emberek monitorozására készült – most azonban tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy figyelje az otthoni karanténba kényszerült embereket egészségügyi állapotuk szempontjából.
 
A kutatás résztvevői kórházi orvosok, számítástechnikai szakértők és többféle tudományterület képviselői, akik kezdettől arra törekedtek, hogy létrehozzanak egy ilyen projektet.
 
Az intézet a napokban konferencia keretében beszélt arról, hogy mesterséges intelligencia-vezérelt koncepciójuk a koronavírus járvány idején kiválóan használható otthoni körülmények között az emberek állandó monitorozására, s felfigyel a vírusfertőzés jeleire. A személyes adatok védelmét és az informatikai biztonságot természetesen szem előtt tartják.
 
Egész nap figyelhető az idősek egészségi állapota mesterséges intelligenciával
Egész nap figyelhető az idősek egészségi állapota mesterséges intelligenciával
 
A rendszert alapvetően is az idős emberekre tervezték, akik egyedül élnek, most azonban ez a szolgáltatás kiegészül azzal, hogy összeköti őket az egészségügyi intézményekkel.
 
Az érintkezések számát az idősek védelmében minimálisra kell csökkenteni, ami viszont azzal jár, hogy nem tűnik fel időben, ha beteg valaki.
 
A mesterséges intelligencia-alapú technológiai rendszer megoldja, hogy a megfigyelés fizikai jelenlét nélkül is kivitelezhető legyen.
 
Egy járvány esetén – mint ez a jelenlegi is - a monitorozásra szolgáló technológia ott is alkalmazható, ahol sok szépkorú van elhelyezve, például az idősotthonokban.
 
A mesterséges intelligencia-rendszer képes a lakásokban levő kamerákon és szenzorokon, valamint a testen viselhető érzékelőkön át adatokat gyűjteni. S bár mindezek igen részletes információkkal szolgálnak az emberek aktivitását illetően, a személyiségi jogokkal ütköznek.
 
Tény azonban, hogy egy egészségügyi vészhelyzetben, mint amilyen a koronavírus-járvány is, mindenütt hatékonyak a komoly beavatkozások.
 
A szakemberek elmondása szerint a szenzorok biztonságos központi szerverre továbbítják az adatokat, s szabványokhoz igazítják a folyamatot.
 
A rendszer lényegében csak a számára érdekes, negatív változásokat figyeli az adott emberek napi aktivitása során. Vagyis minden ténykedésüket nem monitorozza - a kutatók úgy vélik, a projekt haszna és az adatvédelem összefüggésében csupán megfelelő kompromisszumra van szükség.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.