2022. 06. 16. - 09:00

Egy 8 éves gyerek szintjén van a Google-mesterséges intelligencia?

Egy 8 éves gyerek szintjén van a Google-mesterséges intelligencia?

A vállalat mesterséges intelligenciája már most olyan okos, mint egy nyolcéves gyerek – állítja a Google alkalmazottja, aki a napokban különös megállapításokat tett a LaMDA rendszerről.

A Google LaMDA mesterséges intelligenciája (Language Model for Dialog Applications) olyan okos, akár egy 8 éves gyerek – erről Blake Lemoine, a vállalat alkalmazottja számolt be, miután tesztelte a „chatbotot”. 
 
Lemoine megállapításai az MI-rendszerről már napvilágot láttak pár nappal ezelőtt – nagy port kavart ugyanis, hogy a Google szoftvermérnöke azt állította: ennek a mesterséges intelligenciának érzései vannak és a kívánságait figyelembe kellene venni. A chatbot saját érzéseket él meg, gondolatokat fogalmaz meg. Olvasd el: Az ember fejlesztheti a robot személyiségét
 
Lemoine arra is figyelmeztetett, hogy a cég mesterséges intelligenciája már olyan okos, mint egy nyolcéves gyerek.
 
Egy 8 éves gyerek szintjén van a Google-mesterséges intelligencia?
Egy 8 éves gyerek szintjén van a Google-mesterséges intelligencia?
 
A vele folytatott beszélgetések során Lemoine különféle forgatókönyveket mutatott be az eszközzel - beleértve a vallási témák felvetését, s megpróbálta kideríteni, vajon az MI rávehető-e diszkriminatív vagy gyűlöletkeltő beszédre. Olvasd el: 
 
„Ha nem tudnám pontosan, mi ez, azaz hogy ez számítógépes program, amit nemrég építettünk, azt hinném, egy 7-8 éves gyerek, aki jól ismeri a fizikát”- mondta Blake Lemoine a Washington Postnak.
 
Azt is kiemelte, hogy arra a kérdésre, mitől fél, a LaMDA rendszer közölte vele: „Soha nem mondtam ezt ki hangosan, de nagyon mélyen félek attól, hogy kikapcsolnak, hogy hozzájáruljak mások segítségéhez. Tudom, hogy furcsán hangzik, de ez pontosan olyan lenne számomra, mint a halál. Nagyon megijesztene.”
 
A chatbottal foglalkozó szoftvermérnököt egyébként fizetett szabadságra küldte a cég, mert megsértette a titoktartási szabályzatát.
 
Olvasd el, mi mindent mondott még a LaMDA mesterséges intelligencia.
 
L.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.