2021. 10. 26. - 09:00

Elfogták, majd elengedték a mesterséges intelligencia-művészt

Elfogták, majd elengedték a mesterséges intelligencia-művészt

Szabadon engedték a kamerákkal és robotkarral felszerelt absztrakt művészt az egyiptomi hatóságok, miután hosszú ideig visszatartották a vámon.

Az egyiptomi hatóságok feltartották a vámon az Ai-Da nevű, brit gyártású robotot, amely kamerákkal és robotkarral van felszerelve, egyébként pedig meglehetősen élethűen mintáz egy embert.
 
Az Ada Lovelace matematikusról elnevezett robot hölgyet – akit absztrakt művészként mutattak be korábban fejlesztői és már kiállítása is volt -, azért fogták el a határőrök, mert attól tartottak, hogy kémeszközöket rejthet.
 
A tisztviselők 10 napig nem engedték tovább a robotot, ami komoly veszélybe sodorta a vele kapcsolatos terveket: a gízai nagy piramisban mutatták be munkáját a napokban. Olvasd el: Mutatós festményeket alkot egy mesterséges intelligencia-robot
 
Mesterséges intelligencia - A robotfestő alkotásait is bemutatták a gízai piramisoknál
Mesterséges intelligencia - A robotfestő alkotásait is bemutatták a gízai piramisoknál
 
Az Egyesült Királyság kairói nagykövetsége a BBC-nek azt mondta: örül, hogy végül az ügy megoldódott. A művészrobotot végül átvizsgálták és átengedték a vámon. A procedúra hosszúra nyúlhat, minden műalkotás vagy informatikai berendezés behozatala előtt szükséges – tudatta a nagykövetség.
 
A robot alkotója, Aidan Meller szerint a határőrök az Ai-Da modemjére gyanakodtak, illetve a kameráitól ijedtek meg.
 
Meller felajánlotta a modem eltávolítását, de a kamerák kapcsán azt mondta, azokat nem tudja kiszedni, mert elengedhetetlenek a robot festési képességéhez. Olvasd el: Rembrandt festményét is helyreállította a mesterséges intelligencia
 
Az Ai-Da mesterséges intelligencia algoritmusokat használ, hogy műalkotásokká alakítsa a kameráján keresztül rögzített képeket. Késői szabadulása miatt meglehetősen nehéz volt felkészíteni a robotot a bemutatóra, Aidan Meller rengeteget dolgozott rajta.
 
Az alkotó robot a 4500 év óta az először megrendezett kortárs művészeti kiállítás része az egyiptomi piramisokban. Ai-Da agyagszobra a görög szfinx-rejtvény értelmezése.
 
A robotot és a szobrát a tárlatot megelőzően speciális repülő dobozokban szállították, légi teherszállítmányként jutott Kairóba a november 7-ig látogatható, Forever Is Now kiállításra.  
 
A robotművész 2019-ben lett kész, munkáit a londoni Design Múzeumban és a Victoria és Albert Múzeumban is bemutatták.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.