2021. 04. 11. - 08:00

Mutatós festményeket készít egy mesterséges intelligencia-robot

Mutatós festményeket készít egy mesterséges intelligencia-robot

A digitális korszak immár a festészetben is beköszöntött: kutatók megalkották a mesterséges intelligencia-robotot, mely egészen szemrevaló festményeket alkot.

Megérkezett a festő robot. A japán IBM vállalat, a Tokiói Egyetem és a Yamaha Motors nyolc tagból álló kutatócsoportja mesterséges intelligencia-festési projektet hozott létre, mellyel megmutatta, hogy a kreativitás a gépekre is kiterjeszthető.
 
A projektben szereplő robot a színeket, vásznat és ecseteket is képes jól használni. Ember-művészek ihlették, s lényegében egy robotkar, mely megtartja az ecsetet és meglehetősen ügyesen bánik vele. Olvasd el: Mesterséges intelligencia készíti híres történelmi személyek portéit
 
Nem véletlenszerűen generált képeket készít – megnyugtató hatású, mutatós alkotásokat hoz létre az MI-technológia által használt értékek alapján.
 
Ahhoz, hogy képet alkosson, egy vagy több koncepciót adnak a robotnak. Így a festmények leginkább már másutt látott koncepciókhoz hasonlítanak.
 
Ügyesen fest a mesterséges intelligenciával működő robot
Ügyesen fest a mesterséges intelligenciával működő robot
 
A festő robot jelenleg akrilfestékkel és akvarellel dolgozik, sőt, maga keveri ki vízzel a színt.
 
A festmény bonyolultsága úgy határozható meg, hogy milyen utasítást adnak a robotnak: 30 ecsetvonás használatával absztraktabb műalkotást készíthet, egy valósághűbb darabhoz azonban 300 ecsetvonást kell biztosítani. Olvasd el: Művészi festménnyé alakít fotókat a mesterséges intelligencia
 
A kutatócsoport úgy véli, a mesterséges intelligencia által előállított vonalak, színek, illetve befejezett képek akár új trendet is kialakíthatnak - a gépek által létrehozott művészet és esztétika új kategóriáját.
 
A továbbiakban a szakemberek olyan vizuális visszacsatolási rendszert valósítanának meg, amely lehetővé teszi a robot számára, hogy a festést folyamatában lássa - lehetővé téve az emberi beavatkozást és az együtt alkotást is.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.