2021. 06. 26. - 08:00

Rembrandt festményét is helyreállította a mesterséges intelligencia

Rembrandt festményét is helyreállította a mesterséges intelligencia

Meghökkentő haladásról tett ismét tanúbizonyságot a technológia. Mesterséges intelligencia segítségével állították helyre Rembrandt Éjjeli őrjárat című festményének hiányzó széleit.

A mesterséges intelligencia használata már a művészet terén sem meglepő – számos módon bizonyított már, akár új zene vagy festmény alkotásáról van szó, akár arról, hogy meg tudja ítélni, miként készült egy híres festő műve. Olvasd el: Megmutatja a mesterséges intelligencia, hogyan készítette művét egy festő
 
Most évszázados kép helyreállítását tűzték ki célul a kutatók a technológia segítségével.
 
Rembrandt neves, Éjjeli őrjárat című festménye 1642-ben készült, ám 1715-ben két széléből levágtak egy darabot, hogy elférjen két ajtó között az amszterdami városházán. 
 
Azóta egy 60 centiméteres darab hiányzik balról és egy 22 centiméteres felülről. További 12 cm lemaradt alulról és 7cm a festmény jobb oldaláról.
 
Mesterséges intelligencia állította helyre Rembrandt Éjjeli őrjárat című festményét - itt már a kiegészítésekkel látható
Mesterséges intelligencia állította helyre Rembrandt Éjjeli őrjárat című festményét - itt már a kiegészítésekkel látható
 
A számítógépes szoftver most helyreállította a teljes festményt – 300 év óta először. A mesterséges intelligencia gépi tanulás révén működik, ami azt jelenti, hogy a számítógépet a meglévő információk feldolgozásával képezik ki.
 
Az amszterdami Rijksmuseum, ahol az eredeti festmény látható, két képet használt az mesterséges intelligencia kiképzésére: az első az eredeti nagyfelbontású, a második pedig a vágás előtt készült festett másolat volt. Gerrit Lundens készítettet őket egykor és a londoni Nemzeti Galériában állították ki.
 
Ahelyett, hogy Rembrandt művének helyreállításához festőt alkalmaztak volna, a képalkotást pixelről pixelre elkészítették a festő stílusában, szkennelt fényképeket használva az eredeti festményen használt részletek és színek referenciájaként. Olvasd el: Mutatós festményeket készít a mesterséges intelligencia-robot
 
„Arra törekedtünk, hogy művészi kéz nélkül fejtsük meg, hogyan nézett ki az eredeti Éjjeli őrjárat” - mondta Robert Erdmann, a Rijksmuseum vezető tudósa.
 
A frissen készült részleteket kinyomtatták és az eredeti festmény oldalára szerelték - így a látogatók el tudják képzelni a teljes vásznat, ahogyan azt Rembrandt eredetileg megalkotta.
 
A múzeumlátogatók immár láthatják a hiányzó részleteket - például három alakot a festmény bal oldalán (két férfit és egy fiút), egy teljes sisakot a jobb oldalon, valamint tisztább rálátás nyílik egy fiúra a kép bal előterében, aki menekül a milícia elől.
 
Rembrandt műve tehát újra él, évszázadokkal azután, hogy a festményt „megrövidítették”.
 
A helyreállított részletek három hónapon át, az ideiglenes kiállítás részeként jelennek meg - de megtekinthetők a múzeum honlapján is.
 
 
Fotó: Instagram/Rijksmuseum
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.