2020. 08. 31. - 10:00

Elon Musk bemutatja a működő agy-hackelő készüléket?

Elon Musk bemutatja a működő agy-hackelő készüléket?

A jelek szerint rövid időn belül előállhat működő agy-gép interfészével Elon Musk, azon ambíciózus terve részeként, hogy az embereknek szupererőt adjon.

Korábban már nem egyszer beszélt róla, most azonban a közeljövőben valóra is válthatja igencsak ambíciózus tervét Elon Musk.
 
A nagynevű vállalkozó bemutatta a működőképes agy-gép interfészt: a demonstráció olyan robotot foglal magába, mely „valós időben reagáló idegsejteket” tartalmaz – mint arról tweet-sorozatában beszámolt.
 
Musk „agy-hackelő” cége, a Neuralink 2019-ben kezdte el a kísérletezést embereken is. Olvasd el: Musk szerint a mesterséges intelligencia 5 éven belül felülmúlja az embert
 
Az interfész lehetővé teszi a neurológiai betegségben szenvedő emberek számára, hogy agyukkal irányítsák a telefont vagy a számítógépet. A hosszútávú terv azonban egy olyan kor bevezetése, amelyet Elon Musk „emberfeletti ismeretnek” nevez.
 
Mesterséges intelligencia: állítólag működik az agy-gép interfész
Mesterséges intelligencia: állítólag működik az agy-gép interfész
 
Mint mondja: az embereknek egyesülniük kell a mesterséges intelligenciával - részben azért, hogy elkerüljük az MI rendkívül erőssé válását, mely akár az emberi faj elpusztításához is vezetne.
 
A Neuralink 2017-ben alakult meg, s mindent bevetett valóban szakértő tudósok toborzásához.
 
A vállalat által kifejlesztett eszköz lényegében egy apró szonda, mely több mint 3000 elektródát tartalmaz – ezek rugalmas, hajlékony szálakhoz kötődnek, melyek vékonyabbak, mint az emberi haj – s figyelemmel kísérik 1000 agyi neuron aktivitását.
 
Elon Musk legutóbb 1 évvel ezelőtt számolt be arról, hogy cége teszteket végzett majmokon, s képesek voltak kontrollálni a számítógépet az agyukkal.
 
Létrehoztak egy idegsebészeti robotot is, amely állításuk szerint képes minden percben 192 elektródát helyezni az agyba. Olvasd el: Íme az agyhoz kapcsolódó mesterséges intelligencia-eszköz
 
Vannak ugyanakkor tudósok, akik kétkedve fogadják a rendkívüli újdonságot.
 
Jennifer Collinger, a Pittsburgh-i Egyetem fizikai orvoslás és rehabilitációs adjunktusa úgy gondolja, amit Elon Musk tenni igyekszik, az „az orvosi technológia – mely egy igen nehéz terület – világában valójában bomlasztó lehet”.
 
„A Neuralink jelentős erőforrásokkal rendelkezik, s kritikus jelentősége van annak is, hogy tudósok, mérnökök és klinikai szakemberek dolgoznak a közös célért, mely nagy esélyt biztosít nekik a sikerre. Ugyanakkor, még ezekkel a forrásokkal együtt is, az orvostechnikai eszközök fejlesztése időt vesz igénybe, a biztonságot pedig minden elé szükséges helyezni.”
 
Collinger hozzátette: úgy véli, a folyamat hosszabb ideig tarthat, mint amennyit Elon Musk célkitűzéseikben megjelölt.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.