2020. 11. 10. - 09:45

Szájrák-kockázatot jósolhat meg jobban a mesterséges intelligencia

Szájrák-kockázatot jósolhat meg jobban a mesterséges intelligencia

Egy új mesterséges intelligencia-projekt sikeres befejezése jelentős potenciállal bír a szájrákos betegek megmentése és egészségügyi ellátásának javítása terén.

Új esély szájrákos betegeknek a mesterséges intelligencia segítségével: egy vadonatúj projekt komoly potenciállal rendelkezik az életek megmentését és a páciensek ellátásának javítását illetően.
 
Az angol Sheffield-i Egyetem közelmúltbeli tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia (MI) segíthet az orvosoknak nagyobb pontossággal előrejelezni a szájüregi rák kialakulásának kockázatát.
 
A kutatók a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás használatát térképezik fel, a tapasztalatok révén automatikusan javuló számítógépes algoritmusokat tanulmányozzák, hogy asszisztálhassanak a patológusoknak és elősegítsék a szájrák minél korábbi azonosítását. Olvasd el: Növeli a CT angiográfia pontosságát a mesterséges intelligencia
 
Sokszor a dohányzás váltja ki a szájrákot - a mesterséges intelligencia segíthet korábban azonosítani
Sokszor a dohányzás váltja ki a szájrákot - a mesterséges intelligencia segíthet korábban azonosítani
 
A szájrák előfordulásának valószínűsége sajnos növekszik. Az elmúlt 10 évben csaknem 60 százalékkal nőtt meg a száj-, nyelv-, mandula- és az ún. oropharyngealis rákbetegségek száma.
 
A bizonyítékok arra utalnak, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás, a vírusok, az időskor, valamint az, hogy nem fogyasztunk elég gyümölcsöt és zöldséget, növelhetik a betegség kockázatát.
 
A szájrákot általában későn diagnosztizálják, ami azt jelenti, hogy a beteg túlélési esélye igen kicsi.
 
Az orvosoknak előre kell jelezniük a rákbetegség előtti változások, az úgynevezett orális epitheliális diszplázia (OED) rákká válásának valószínűségét. A pontszám megállapításához a beteg biopsziáját 15 különböző kritérium alapján kell értékelniük.
 
Ez a pontszám meghatározza, vajon szükséges-e intézkedni, s milyen kezelési módszert érdemes választani.
 
Lehetséges, hogy egyik betegnek műtétet és intenzív kezelést javasolnak, másoknál pedig elegendő a változások figyelemmel kísérése. Olvasd el: Kibővített valóság - Így javíthatja a rák diagnózisát a mesterséges intelligencia
 
Jelenleg a különböző patológusok eltérően osztályozhatják a biopsziát. Vagyis, ugyanaz a patológus akár egy másik napon is másként sorolhatja be ugyanazt a biopsziát.
 
A helyes osztályozás tehát létfontosságú a szájüregi rák korai felismerésében, mert nagymértékben meghatározza a kezeléssel kapcsolatos döntéseket, lehetővé téve, hogy a sebész megállapítsa:  csupán ellenőrizni kell egy elváltozást, vagy jobb azt műtéti úton eltávolítani.
 
A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia sokat segíthet a szövetdiagnosztikában, azzal, hogy mellőzi a szubjektív megközelítést, automatizálást és számszerűsítést használ a diagnózis és a kezelés irányításához.
 
„Bár ezt eddig nem vizsgálták, a mesterséges intelligencia potenciálisan képes forradalmasítani a szájrák diagnózisát és kezelését a pontosság, következetesség és objektivitás biztosításával” – mondta el dr. Ali Khurram, a Sheffieldi Egyetem Klinikai Fogászati Iskolájának vezető oktatója.
 
Az algoritmusok kiképzésére és a túlélési arányok közötti statisztikai összefüggések megismerésére a kutatók az archivált OED szövetminták legalább ötéves nyomon követési adatait használják fel.
 
Az algoritmusok segítik a patológusokat a biopsziák megítélésében, segítenek megalapozottabb és elfogulatlanabb döntést hozni nekik a sejtek osztályozásával és a beteg kezelési módszerével kapcsolatban.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.