2021. 10. 06. - 09:00

Esni fog 2 órán belül? – Megmondja a mesterséges intelligencia

Esni fog 2 órán belül? – Megmondja a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia képes megállapítani, esni fog-e az eső az következő két órában – állítja egy új kutatás.

Ha tudni szeretnénk, fog-e esni az eső az elkövetkező 2 órában, ma már a mesterséges intelligenciára is rábízhatjuk a kérdést.
 
A Google tulajdonában lévő, londoni DeepMind mesterséges intelligencia-laboratórium és az Exeteri Egyetem tudósai összefogtak a Met Office-al egy úgynevezett nowcasting rendszer kiépítéséhez.
 
A hagyományos időjárás-előrejelzési módszerek meglehetősen összetett egyenleteket használnak, s gyakran csak 6 óra és 2 hét közötti időtartamra jeleznek előre.
 
A mesterséges intelligencia-rendszer azonban sokkal precízebb rövid távú előrejelzéseket készíthet, beleértve a kritikus viharok és árvizek közeledtét. Olvasd el: 3D-városmodell természeti katasztrófákhoz
 
A mesterséges intelligencia rövidtávú, pontos előrejelzései segítenek biztonságba kerülni
A mesterséges intelligencia rövidtávú, pontos előrejelzései segítenek biztonságba kerülni
 
A klímaváltozás megnehezíti a kedvezőtlen időjárási körülmények előrejelzését, mivel a heves esőzések gyakorisága és súlyossága nő - ami a kutatók szerint jelentős anyagi károkhoz és halálesetekhez vezet.
 
„A szélsőséges időjárásnak katasztrofális következményei vannak - beleértve az életveszélyt. Sajnos, az éghajlatváltozás hatásai azt sugallják, hogy az ilyen típusú események gyakoribbá válnak” - mondta Niall Robinson, a Met Office termék-innovációs vezetője. Olvasd el: Gyorsabb és pontosabb időjárás-előrejelzést ígér a mesterséges intelligencia
 
A jobb rövid távú időjárás-előrejelzések nyilvánvalóan segíthetnek az embereknek biztonságba kerülni és jobban boldogulni.
 
De hogyan boldogul a mesterséges intelligencia?
 
A rendszer megtanulta, hogyan azonosítsa a csapadék gyakori mintáit, brit radartérképek segítségével, melyeket 2016-tól 2018-ig tekintett át. Végül 2019-es térképeken tesztelték a rendszert és 50 Met Office-meteorológus állapította meg, hogy az az esetek 89 százalékában pontos.
 
A Nature folyóiratban megjelent kutatás szerint a meteorológusok határozottan előnyben részesítették a mesterséges intelligencia előrejelzéseit az emberekével szemben. Olvasd el: Előrejelző technológia segít az extrém időjárás kezelésében
 
„Bár még igen korai szakaszban tart az egész, ez a próba jól mutatja, hogy a mesterséges intelligencia hatékony eszköz lehet. Lehetővé teszi az előrejelzők számára, hogy kevesebb időt töltsenek az előrejóslási adatok egyre növekvő halmának áttekintésével, s helyette az előrejelzéseik következményeinek jobb megértésére összpontosítsanak. Mindez szerves résszé válhat az éghajlatváltozás mai, kedvezőtlen hatásainak enyhítésében, támogatja a változó időjárási szokásokhoz történő alkalmazkodást és potenciálisan életeket is megmenthet” – mondta el Shakir Mohamed, a DeepMind vezető tudósa.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.