2020. 10. 27. - 09:40

Mesterséges intelligencia: 3D-városmodell természeti katasztrófákhoz

Mesterséges intelligencia: 3D-városmodell természeti katasztrófákhoz

Megkönnyítheti a mentési intézkedések megszervezését a mesterséges intelligencia: 3D-s digitális városmodellt fejlesztettek ki holland kutatók, mely fel tudja mérni egy katasztrófa hatásait.

Egy természeti katasztrófa idején minden segítség jól jön – a mesterséges intelligencia pedig igen nyerő abban, hogy újszerű módszerekkel járuljon hozzá a helyzet feltérképezéséhez.
 
Az Eindhoveni Műszaki Egyetem kutatói a közelmúltban fejlesztettek ki egy digitális 3D-városmodellt, a PS-CRIMSON-t.
 
Egyetlen áttekintéssel meg lehet állapítani a modellből, milyen csapások érték a várost természeti katasztrófa esetén: hogy az pontosan hol történt és milyen hatásai lehetnek. Nemcsak Eindhovenben, Vancouverben is tesztelték működését azzal, hogy szimulálták egy földrengés potenciális következményeit. Olvasd el: Földrengés - Rejtett rezgéseket is észrevesz a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia segít felmérni egy lehetséges természeti katasztrófa hatásait
Mesterséges intelligencia segít felmérni egy lehetséges természeti katasztrófa hatásait
 
Olyan mesterséges intelligencia-képtechnológiát fejlesztettek ki, amely képes egy kép alapján észlelni az események helyét és több kamera segítségével követni tudja az emberek gyalogos útvonalait.
 
Az új technológia segítségével egy ember pár pillanat alatt átláthatja a bekövetkezett eseményeket. Olvasd el: Különválasztják az élőt a holttól az új drónkamerák
 
Hatékony segítség a város vezetése és a hatóságok számára: nemcsak időt, pénzt is megspórol, s hozzájárul a mentők, tűzoltók, rendőrök megfelelő elosztásához. Mivel az adatok egységesen jelennek meg, a városvezetés, a közműszolgáltatók és a rendőrség egyszerre látja azokat.
 
A 3D intelligens, digitális modell meglehetősen egyedi: az ITEA PS-CRIMSON projekt eredményeképpen – mely 6 tudományos és ipari partner alkotása Kanadából és Hollandiából - közös platformon egyesíti a városokból származó adatfolyamokat.
 
 
Az okosváros-platformmal javítható a közbiztonság és a katasztrófavédelem – ahogyan azt Eindhovenben és Vancouverben végrehajtott kísérleti projektek is bemutatták.
 
A PS-CRIMSON rendszer 10 méteres pontossággal meg tudja állapítani, hol történt egy esemény: átkutatja a város képadatbázisát.
 
Sőt, mivel a szoftver rendelkezik arcfelismerő technológiával, akár egyetlen személy mozgását is követni tudják. Természetesen az adatvédelmet szem előtt tartják a kutatók, ezért az arcfotók nem felismerhetőek.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.