2024. 05. 10. - 08:40

Ez már durva: életünk, halálunk se titok a mesterséges intelligencia előtt

Ez már durva: életünk, halálunk se titok a mesterséges intelligencia előtt

A mesterséges intelligencia ma már képes megjósolni, milyen élete lesz egy embernek, sőt azt is, mikor fog meghalni.

Meghökkentő mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki a Dán Műszaki Egyetem kutatói. Hatmillió egyén adataival képezték ki a Life2Vec-et, amely egy ember életét és halálát is igyekszik megjósolni – tudatta a Nature Computational Science szaklapban megjelent tanulmány.
 
A kutatók ezzel a mesterséges intelligenciával mintákra, kapcsolatokra szeretnének fényt deríteni, amelyeket a mélytanuló algoritmusok észrevehetnek, s előre jelezhetnek bizonyos egészségügyi és társadalmi életeseményeket.
 
Persze a Life2Vec elég általános megközelítésnek számít. Az MI-t bármire meg lehet tanítani, ha van hozzá kellő mennyiségű adat – hívta fel a figyelmet Sune Lehmann, a tanulmány egyik szerzője. Olvasd el: Már a 21. század végére 140 évig élhetünk?
 
Ez már durva: életünk, halálunk se titok a mesterséges intelligencia előtt
Ez már durva: életünk, halálunk se titok a mesterséges intelligencia előtt
 
A különleges mesterséges intelligenciához 6 millió dán ember anonimizált adatát használták, melyeket a statisztikai hivatal bocsátott rendelkezésükre.
 
Nem érti, csak a valószínűség alapján dolgozik
 
A fejlesztők rámutattak, hogy ha egy személy életét események sorozatának tekintjük, akkor annak teljes lezajlása előrejelezhető, egészen a haláláig.
 
A dolgok menetét a ChatGPT-hez hasonlította, mivel az emögött álló platform is csak a statisztikai valószínűség alapján dönt és választ, miközben nem érti, mit válaszol.
 
Tény, hogy az MI-vel megjósolható, hogyan alakul egy ember egészségügyi helyzete. Például, hogy lesz-e esélye gyerekre, vagy arra, hogy elhízzon. Még a rák valószínűsége is előrejelezhető.
 
Az MI fejlesztői azt is elárulták, hogy a Life2Vec előrejelzése a halál tekintetében 78 százalékban pontosnak bizonyult.Az algoritmus 35 és 65 év között bekövetkező haláleseteket vett alapul, egy adatkészletet használva, amely 2008 és 2016 közötti volt. A kérdés az volt, meghal-e egy adott ember 4 éven belül.
 
Etikai aggályok
 
De hogy ne csak az egészségügynél maradjunk, a mesterséges intelligencia meg tudja mondani, hogy adott egyén jól kereshet-e életében, vagy hogy költözni fog-e – mutattak rá a kutatók, akik egyelőre nem tették elérhetővé más tudósok számára a Life2Vec-et.
 
Egy ilyen algoritmust jól tudnának fejleszteni tech nagyvállalatok is, ugyanakkor komoly etikai problémák lennének azzal, ha az MI-t például hitelintézetek vagy biztosítók kezdenék alkalmazni – mutattak rá a dán kutatók.
 
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.