2019. 01. 13. - 09:00

Ezek a robotok mutatkoztak be az MI-újdonságok között

Ezek a robotok mutatkoztak be az MI-újdonságok között

Las Vegasban idén is sor került a CES (Consumer Electronics Show – Fogyasztói Elektronikai Show) megrendezésére, melyen a nagy cégek és a kisebb start-upok egyaránt bemutathatták találmányaikat. Természetesen a legújabb otthoni robotok is terítékre kerültek.

Ha valahol, akkor a minden esztendőben megrendezett CES kiállításon elengedhetetlen a robotok jelenléte. Az év technológiai újdonságait felvonultató rendezvényen természetesen bemutatkoztak a legújabb modellek.
 
Cikkünk első és második részében a bemutatott okos asszisztensek és a konyhai mesterséges intelligencia eszközök kerültek terítékre.
 
Mindig kérdéses, hogy e robotok közül melyek lesznek a leginkább szimpatikusak az emberek számára. Tavaly a Cloi fogadtatása volt vegyes, amely hajlamos volt furcsán viselkedni.
 
A CES kiállításon az igazán gyermekbarát Lovot robotok is bemutatkoztak
A CES kiállításon az igazán gyermekbarát Lovot robotok is bemutatkoztak
 
A Softbank Pepper névre hallgató MI-robotja azonban ritka nagy sikert ért el. Fejlesztői ezúttal egy olyan droiddal jelentek meg a CES-en, amely „képes megérinteni a szíveket”.
 
Kaname Hayashi a Lovot névre hallgató chatbotot kifejező szemekkel és hosszú szempillákkal ruházta fel, gyakran járó karokkal, kerekekkel és egy szekrényre való ruhával látta el, amely puha anyaggal fedi külső borítását.
 
A kamera a robot fejéből kandikál ki, lehetővé téve a helyiségek feltérképezését. Képes „gyermekfelügyelőként” és az otthon ellenőrzőjeként is működni.
 
Hayashi úr szerint azonban a Lovot különleges előnye nem a segítőkészség és a szórakoztatás – sokkal inkább az öröm, szeretet és egyéb pozitív érzelmek létrehozásában rejlik a sajátossága. Nem ő az egyetlen, aki azt vallja: eljött az ideje annak, hogy a robotokat otthonainkban kedves társaságként kezeljük.
 
Liku, a humanoid bot arra is képes, hogy érzelmeket és vágyakat fejezzen ki annak alapján, ami a környezetében történik.
 
A többi jelenlevő robot általában a praktikus problémamegoldásra koncentrál.
 
A Coral például megmutatja, milyen az első robot, amely levehető kézi egységet tartalmaz. Az Occo fotó-készítő modelljéből rendelkezik új verzióval: interakcióba lép a vendégekkel, mielőtt pózolnak a felvétel elkészítéséhez.
 
A Cowarobot a korábbi, önjáró bőröndöt követően most a ShopPal-al együttműködve olyan modellt fejlesztett ki, melynek feladata a felhasználók követése, figyelmüket a promóciókra irányítva és felajánlva, hogy feltölti mobil eszközeiket.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.