2022. 05. 16. - 10:30

Gátat épít Kína mesterséges intelligencia és 3D nyomtatás segítségével

Gátat épít Kína mesterséges intelligencia és 3D nyomtatás segítségével

Vízerőmű gát építésére készül Kína: 2 éven belül mesterséges intelligencia, építőrobotok és nulla emberi munkaerő felhasználásával hozná létre az építményt.

Vízerőmű gát építését tervezi Kína. A 2 éven belül megvalósuló projektben főként mesterséges intelligencia és építőrobotok segítségével építkeznek majd – emberi munkaerőt nem terveznek alkalmazni - közölték a projekt tudósai.
 
A Yangqu gátat a tibeti fennsíkra tervezik. A 3D-nyomtatáshoz hasonlóan rétegről rétegre állítják össze – számolt be a napokban a The South China Morning Post, arra a cikkre hivatkozva, amelyet a Tsinghua Egyetem Tudományos és Technológiai kara közölt szaklapjában.
 
Ha megvalósul, az ambíciózus projekt valószínűleg a világ legmagasabb létesítménye lesz, melyet 3D nyomtatási eljárásokkal készítettek el.
 
A jelenlegi rekordot egy kétszintes dubaji irodaház tartja, amely 20 méter magas. Az egyetem lapja szerint a Yangqu gátat 590 méteresre építik. Olvasd el: Szinte teljesen robotok építenek egy japán gátat
 
Mesterséges intelligencia és 3D nyomtatás segítségével épülne gát Kínában (a fotó illusztráció)
Mesterséges intelligencia és 3D nyomtatás segítségével épülne gát Kínában (a fotó illusztráció)
 
Létrehozásánál egy központi mesterséges intelligencia-rendszert alkalmaznak majd a hatalmas, automatizált összeszerelősor felügyeletére. Kezdésnek ott lesz a vezető nélküli teherautó-flotta, mellyel építőanyagokat szállítanak a munkaterület egyes részeire.
 
Amint az anyagok megérkeznek, az ugyancsak sofőr nélküli buldózerek és járólapozók elkészítik belőlük a gát rétegét – a rétegek összenyomását érzékelőkkel felszerelt hengerek segítik, hogy azok szilárdak és tartósak legyenek – számoltak be a tervekről a szakemberek.
 
Amikor egy réteg elkészül, az építkezés állapotáról a robotok információkat küldenek a mesterséges intelligencia-rendszernek.
 
Az építőanyag bányászatát azonban továbbra is manuálisan kell majd végezni – jegyezték meg a kutatók. Olvasd el: Vízi robot tisztíthatja a vizet
 
A mesterséges intelligencia rendszer és robotsereg kétségtelenül segít kiküszöbölni az emberi hibákat - a görgősök például olykor nem tartják be az egyenes vonalat, a teherautó-sofőrök pedig rossz helyre szállítják az anyagokat - mondta Liu Tianyun, vezető szerző a Tsinghua Egyetemről.
 
A rendszer lehetővé teszi a helyszíni munka folyamatos előrehaladását, anélkül, hogy az emberi dolgozókkal kapcsolatban biztonsági aggályok merülnének fel.
 
Az elkészült Yangqu-gát évente 5 milliárd kilowattóra áramot biztosít majd Kínának.
 
Ha építése sikeresnek bizonyul, ezt a módszer más építési projektekhez, például útépítéshez is vázlatot adhat – mondta Liu csapata.
 
Kína a zuhanó születési rátája és esetleges munkaerőhiánya miatt az elmúlt években egyre inkább az automatizálás felé fordul, hogy iparágai zökkenőmentes haladását megőrizhesse.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.