2020. 07. 27. - 10:15

Mesterséges intelligencia – Szinte teljesen robotok építenek egy japán gátat

Mesterséges intelligencia – Szinte teljesen robotok építenek egy japán gátat

Egy építőipari óriás csaknem kizárólag robotokkal húzatja fel a japáni Mie prefektúrában készülő hatalmas gátat.

Óriási gátat épít robotokkal a japán Obayashi Corporation, mely a szigetország öt legnagyobb építőipari vállalata közé sorolható – áll a Nikkei Asian Review weboldalon olvasható jelentésben.  
 
A gátprojekt Japán Mie nevű prefektúrájában valósul meg, az ország főszigetének délkeleti sarkában. Az Obayashi cég az építés során különféle robot- és automatizálási technológiákat tesztel.
 
Valójában a megvalósítás szinte minden szakaszában szükséges valamilyen automatizálási technológia alkalmazása. Olvasd el: Robotnő osztja az erkölcsi bizonyítványokat Szibériában
 
Gát Japánban - hasonlóan néz majd ki a Mie prefektúrában készülő is
Gát Japánban - hasonlóan néz majd ki a Mie prefektúrában készülő is
 
A daruk például teljesen automatizáltak, noha azokat biztonsági okokból továbbra is közvetlenül az emberi munkavállalók felügyelik.
 
A betont az Obayashi által speciálisan kifejlesztett robotgépekkel öntik és hordják fel, bár egyelőre ezt a folyamatot is ellenőrzik emberek, s szükség esetén befejezik a munkálatokat.
 
A legtöbb gáthoz hasonlóan konkrét forma alapján építik a létesítményt. Ezen formák nyersanyagát robotok öntik, a kész, megszáradt, megszilárdult formát ugyancsak robotok emelik meg és rakják helyre. Olvasd el: A katéter navigáció a robot-műtétek legnépszerűbbje
 
Jellemzően, ahhoz, hogy a konkrét formákat megfelelően helyezzék el, az emberi munkavállalók egy csoportjának összehangoltan kell együttműködni – a kézi darut kezelő kollégával közösen. Ezt a több embert igénylő, bonyolult folyamatot az Obayashi gátprojektje teljesen mellőzi.
 
A cég szerint a robotok alkalmazásával az elért hatékonyság eddig szerény. Ám számításaik szerint az automatizálási technológiák bevezetését követően a termelékenység körülbelül 10 százalékkal növekszik majd.
 
Ennek oka főként az, hogy jelenleg viszonylag nagy mennyiségű ember-dolgozó van még a helyszínen, hogy közelről figyelje a robotok munkáját, s ha szükséges, beavatkozzon.
 
A 10 százalék ugyanakkor jelentős összeg, amennyiben egy több millió dolláros gátprojektről beszélünk. Számítani lehet azonban arra, hogy a jövőben a termelékenység növekedése nagyobb lesz - állítja az Obayashi képviselője.
 
Mi több, az is valószínű, hogy az építkezés idejét 30 százalékkal le lehet majd csökkenteni - mondta Akira Naito, az Obayashi gáttechnikai egységének vezetője.
 
Fotó: wikipedia 
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.