2020. 07. 25. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Vízi robot tisztíthatja a vizet

Mesterséges intelligencia - Vízi robot tisztíthatja a vizet

Vezeték nélküli vízi robot tisztíthatja a vizet és szállíthatja a sejteket a jövőben – a műanyag mini robot elkészítését a korallpolip ihlette.

Újabb meglepő kreáció született, mely a mesterséges intelligencia alkalmazásával jöhetett létre. A korallpolip inspirálta a mini robotot, amelyet mágnesesség és fény mozgat.
 
Az Eindhoven-i Technológiai Egyetem kutatói apró műanyag robotot fejlesztettek ki, amely reagálni képes polimerekből áll, fény és mágnesesség hatására mozog. A jövőben ez a vezeték nélküli vízi polip képes lesz bevonzani és megfogni a szennyezett részecskéket az őt körülvevő folyadékban, vagy felvenni és szállítani a sejteket elemzés céljából a diagnosztikai eszközökben. Olvasd el: Érkezik az első fertőtlenítő robot
 
A kutatók eredményeiket a PNAS folyóiratban közölték.
 
A vízi robot egy kisméretű, lágy lény, amely csápokkal rendelkezik – ilyen csápok alkotják a korallokat az óceánban.
 
 
„A minirobotot a korallpolipok mozgása inspirálta - különösen azon képességük, hogy a maguk keltette áramlatok révén kölcsönhatásba lépnek a környezetükkel” -mondta el Marina Pilz Da Cunha doktorjelölt.
 
Az élő polipok csápjaikkal sajátos mozgást végeznek s ezzel áramlatot hoznak létre, amely vonzza az élelmiszer részecskéket. Így az állatok képesek megragadni azokat a csápokkal.
 
A vezeték nélküli mesterséges polip 1 x 1 cm-es, mágnesességre reagáló törzzsel és könnyen mozgó csápokkal készült. Olvasd el: Hiperrealisztikus robot delfinek készülnek
 
"Két különféle inger kombinálása ritka dolog. Ehhez ugyanis kényes anyagelőkészítésre és összeszerelésre van szükség. Ugyanakkor igen érdekes a nem kötött robotok létrehozása, mert az alakváltoztatásokat és különféle feladatok elvégzését is lehetővé teszi” – fejtette ki a kutató.
 
A mesterséges csápok úgy mozognak, ahogy a fény rájuk ragyog. A különböző hullámhosszok pedig eltérő eredményekhez vezetnek – így például a csápok az UV-fény hatására összehúzódnak, hogy megragadhassanak valamit, míg a kék fény eredményeképpen engednek a szorításból.
 
Vagyis, az eszköz jelenleg képes tárgyakat elkapni és elengedni a víz alatt – ez a fénnyel irányított csomagszállító minirobot kiemelkedő új tulajdonsága, melyet a kutatók 2020 elején mutattak be.
 
A korábbi verzió még csak talajon működött és nem lehetett átültetni vízi használatra.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.