2022. 05. 23. - 09:30

Gyorsabban jól lesznek a rákbetegek robotsebészeti műtét után?

Gyorsabban jól lesznek a rákbetegek robotsebészeti műtét után?

Nagyon jól jönnének a rákbetegeknek a robotsebészeti operációk - a húgyhólyagrákos páciensek hamarabb felépülnek robotműtétet követően – mutatott rá egy új tanulmány.

A daganatos betegek komoly előnyt szerezhetnek a robotsebészeti beavatkozásokból. Egy új tanulmány most rávilágított, hogy a húgyhólyagrákos betegek gyorsabban felépülnek és kevesebb időt töltenek kórházban robotműtétet követően.
 
Nekik ezért különösen fontos lenne robotműtétet felajánlani. 
 
A nagyobb hasi műtétet igénylő páciensek mindenképp hamarabbi felgyógyulást várhatnak és kevesebb időt kell kórházban tölteniük, ha a hólyagrák-operációt robottal támogatott eljárással végzik – hangsúlyozta a tanulmány. Olvasd el: Alakváltó mikrorobotok visznek gyógyszert a rákos sejtekhez
 
Nagyon jól jönnének a rákbetegeknek a robotsebészeti operációk
Nagyon jól jönnének a rákbetegeknek a robotsebészeti operációk
 
A kutatók 2017 márciusa és 2020 márciusa között folytatták le a vizsgálatot, mely megállapította, hogy a robotműtétek – melyekben az orvosok távolról irányítják a minimálisan invazív műszereket - 52 százalékkal csökkentették annak esélyét, hogy a beteget újra fel kelljen venni a kórházba.
 
Az is kiderült, hogy a vérrögök előfordulási gyakorisága 77 százalékkal mérséklődött, összehasonlítva a roboteljárással műtötteket a nyílt operáción átesett betegekkel. A nyílt műtét jóval nagyobb metszésekkel jár. Olvasd el: A rák felismerését segítheti az automatikus képelemzés
 
Az eredmények - melyeket a Journal of the American Medical Association szaklapban közöltek - megkérdőjelezik azt az elképzelést, miszerint a nyílt műtét a nagyobb sebészeti beavatkozások „arany standardja” – jegyezték meg a University College
London és a Sheffieldi Egyetem kutatói.
 
Az eredmények arra utalnak, hogy ezek biztonságos műtétek, a páciensek pedig sokkal kevesebb szövődményt tapasztalnak, korábban mozogni kezdhetnek és gyorsabban visszatérnek a normális életükbe – jegyezte meg John Kelly, társkutató.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.