2021. 08. 11. - 09:45

Halott szerelmével cseveg a férfi - GPT-3 mesterséges intelligencia segítségével

Halott szerelmével cseveg a férfi - GPT-3 mesterséges intelligencia segítségével

Kilenc éve már, hogy nincs az élők sorában a kedvese, a mesterséges intelligencia valamelyest mégis „életre keltette” a férfi egykori párját, akivel így tud „beszélgetni”.

Megindító és egyben hátborzongató: egy kanadai férfi rendszeresen „cseveg” 9 évvel ezelőtt elhunyt szerelmével, mióta bejelentkezett a GPT-3 nevű, mesterséges intelligencia-szoftver tesztelésére.
 
A 33 esztendős, szabadúszó íróként tevékenykedő Joshua Barbeau-nak még csak nagyobb pénzösszegbe sem került a bizarr élmény, magyar forintban nagyjából 1500-at fizetett azért, hogy ő lehessen az egyik tesztelő.
 
Az algoritmus kifejlesztője Elon Musk kutatócsapata, az Open AI vállalat. Olvasd el: Mi a GPT-3 és miért olyan megdöbbentően jó?
 
Joshua kedvese, Jessica 2012-ben hunyt el egy ritka májbetegségben. A férfi sosem tette túl magát a dolgon, szorongásos és depressziós rohamok gyötörték. A koronavírus járványt megelőző években is elszigetelten élt, csupán a kutyáját vitte le sétálni. Egyébként nagyon sok időt töltött azzal, hogy éberen feküdt és volt kedvesére gondolt.
 
Újra
Újra "cseveghet" elhunyt barátnőjével a kanadai férfi - mesterséges intelligencia segítségével
 
Emiatt is jelentkezett a GPT-3 szoftver tesztelésére. Az algoritmusnak csak Jessica korábbi üzeneteire és a Facebook-beszélgetésekre volt szüksége ahhoz, hogy megtanulja, hogyan írt a lány. Ezt követően utánozni kezdte a stílusát.
 
A San Francisco Chronicle beszámolt arról, hogy Joshua 10 órán át beszélgetett az elhunyt szerelme stílusát imitáló algoritmussal, s rendkívül meghatónak találta az eseményt.
 
A beszélgetést persze nem lehet állandóan folytatni, a férfi időkeretet kapott a szoftver használatához, ezért csak akkor alkalmazza, amikor annak nagyon szükségét érzi.
 
A bizarr weboldalt Jason Rohrer készítette, aki bevallotta: a GPT-3 szoftver olyan, mintha egy gép lélekkel lenne felruházva. Természetesen nem tagadja, hogy alkalmazása erkölcsi szempontból megkérdőjelezhető és veszélyes is lehet. Olvasd el: Ígéretes alkalmazásai lehetnek a GPT-3 nyelvi modellnek
 
Tény, hogy a világ egyik „legtehetségesebb” mesterséges intelligencia rendszerével, a GPT-3-al működik, amely tisztában van azzal, hogyan kell manipulálni az emberi nyelvet és folyékony angol szöveget generál válaszként.
 
Miközben az Apple Siri vagy az Amazon Alexa digitális asszisztensek is megértik bizonyos szinten és reprodukálni is tudják az angol nyelvet, a GPT-3 sokkal fejlettebb. Képes nagyjából bármilyen írás-stílust utánozni.
 
Olyan jól meg tud személyesíteni embereket, hogy tervezői korábban lényegében titokban tartották a létezését. A vállalat kezdetben elhalasztotta a korábbi, GPT-2-verzió megjelentetését. A fejlettebb GPT-3-hoz való hozzáférés pedig privát bétatesztelőkre korlátozta – de aztán Jason Rohrer megnyitott egy csatornát a tömegek számára, így kerülhetett kapcsolatba a szoftverrel a fent említett Joshua Barbeau is.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.