2021. 04. 16. - 10:28

Mi a GPT-3 és miért olyan megdöbbentően jó?

Mi a GPT-3 és miért olyan megdöbbentően jó?

A szövegek, melyeket ez a nyelvi modell generál, egészen hasonlóak ahhoz, amit az emberek írnak. Ettől olyan, mondhatni, sokkolóan jó az OpenAI vállalat mesterséges intelligencia-találmánya.

A GPT-3 nyelvi modellről már 2020 szeptemberében jelentek meg írások. Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy érdemes odafigyelni erre a mesterséges intelligencia-vívmányra.
 
Miről is van szó azonban? A GPT-3 a Generative Pre-Training Transformer 3 angol kifejezés rövidítése. Úgynevezett autoregresszív nyelvi modell, amely mély tanulást használ az emberi íráshoz hasonló szöveg előállításához.
 
Ez a GPT-n sorozat harmadik generációs nyelvjóslási modelljének számít (egyben a GPT-2 utódja), melyet az OpenAI San Francisco-i székhelyű mesterséges intelligencia kutatólaboratórium hozott létre.
 
A GPT-3 teljes verziója 175 milliárd gépi tanulási paraméterrel rendelkezik. 2020 májusában vezették be, 2020 júliusától ún. bétatesztelés alatt áll. A GPT-3 az előképzett nyelvi reprezentációkra vonatkozó, természetes nyelvi feldolgozási rendszer (NLP) trend része. Olvasd el: Top 4 módszer, mellyel a GPT-3 alkalmazását ösztönözhetik a cégek
 
Az emberéhez nagyon hasonló szöveget generál a GPT-3 nyelvi modell
Az emberéhez nagyon hasonló szöveget generál a GPT-3 nyelvi modell
 
Megjelenése előtt a Microsoft 2020 februárjában bevezetett Turing NLG modellje volt a legnagyobb hasonló nyelvi modell - ennek kapacitása 17 milliárd paraméter volt, ami azonban kevesebb, mint a GPT-3 teljesítményének tizede.
 
A GPT-3 figyelemreméltó előnye, hogy meglehetősen magas minőségű szövegeket generál. Olyannyira, hogy azt nehéz megkülönböztetni az ember által írtaktól. Ez a korszerű nyelvi modell képes számítógépes kódot, de akár költészeti alkotást is írni. Ennek persze megvannak az előnyei és a hátrányai.
 
2020. május 28-án harmincegy OpenAI-kutató és mérnök mutatta be az eredeti változatot, illetve a GPT-3 bevezetését bemutató cikket. Olvasd el: Flörtölni tanulnak a mesterséges intelligencia-algoritmusok
 
A szakemberek egyben figyelmeztettek a GPT-3 lehetséges veszélyeire és kutatásra szólították fel a hasonló területen dolgozókat a kockázat mérséklése érdekében. David Chalmers, ausztrál filozófus mindenesetre az egyik legérdekesebb és legfontosabb mesterséges intelligencia-rendszerként írta le a GPT-3 nyelvi modellt, ami sokat elárul.
 
A Microsoft 2020. szeptember 22-én jelentette be: engedélyezte a GPT-3 kizárólagos használatát. Természetesen, mások is használhatják továbbra is a nyilvános alkalmazás-programozási felületet (API-t) a kimenet fogadására, ám a forráskódot csak a Microsoft irányíthatja.
 
Az ember alkotta szövegekkel csaknem egyenértékű írások előállításában járatos modell tudása csodálatos - ám több szakértő szerint egyelőre nem juttat közelebb bennünket a valódi intelligenciához.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.