2021. 05. 06. - 17:00

Ígéretes alkalmazásai lehetnek a GPT-3 nyelvi modellnek

Ígéretes alkalmazásai lehetnek a GPT-3 nyelvi modellnek

Rugalmassága teszi igazán vonzóvá a GPT-3 nyelvi modellt az alkalmazási ökoszisztéma szempontjából. Szinte mindenre használható ugyanis, amit csak a nyelvvel kapcsolatban el tudunk képzelni.

Mivel szinte mindenre alkalmazható, ami a nyelvvel kapcsolatos, meglehetősen ígéretesek a GPT-3 nyelvi modell felhasználásának lehetőségei.

Igaz, számos példáról olvashattunk már, néhányat azonban a legérdekesebbek közül is érdemes megemlíteni.

A legtöbb GPT-3 alkalmazás a fogyasztókat segíti. Ilyen például a „szerelmeslevél író”, vagy a jóval technikaibb jellegű HTML-generáló. A mai vállalkozások már fontolgatják, hogyan és hol tudják beépíteni a GPT-3-t üzleti folyamataikba.

Korai felhasználásának legígéretesebb esetei közül a legtöbb egészségügyi-, pénzügyi- és videokonferencia. Olvasd el: A GPT-3 legjobb felhasználási módjai

Egyre szélesebb körben használható a GPT-3 nyelvi modell

Egyre szélesebb körben használható a GPT-3 nyelvi modell

Lássuk, mi ennek az oka. Az egészségügy, a pénzügyi szolgáltatások és a biztosítás területén tevékenykedő vállalkozások számára komoly szükséglet a kutatás egyszerűsítése. Ezeken a területeken ugyanis exponenciálisan nőnek az adatok, s idővel a saját területünkön belül is lehetetlenné válik élmezőnyben maradni. Olvasd el: Mi a GPT-3 és miért olyan jó?

A GPT-3-ra épített NLP (neuro lingvisztikus programozási) alkalmazások könnyen áttekinthetik a legfrissebb jelentéseket, dokumentumokat, eredményeket, majd pedig kontextus szerint összefoglalhatják a legfontosabb megállapításokat, így a kutatóknak rengeteg időt takarítanak meg.

Mivel a koronavírus világjárvány idején a videokonferenciák és a távegészségügyi konzultációk egyre fontosabbá váltak, az NLP eszközök iránt jelentősen megnövekedett a kereslet – ezek ugyanis alkalmazhatók a videokonferenciákon.

A GPT-3 nyelvi modell nemcsak jegyezetek és ún. scriptek készítésére kiváló egy-egy értekezletről, de olyan összefoglalókat is elkészít, amelyek szükségesek, de hosszúságuk miatt általában kevesen olvassák el őket.

Hogyan vethetik be a vállalkozások?

A GPT-3 alkalmazás ökoszisztémájának is van azonban egy gátló tényezője.

Mindenki, aki a GPT-3 alkalmazásprogramozási felületét (API-ját) használja, ugyanazt az NLP modellt kapja, ugyanazokra az adatokra kiképezve. Így az egyetlen megkülönböztető tényező az a finomhangolt adat lehet, amelyet egy szervezet a felhasználási esetek specializálására alkalmaz.

Mit jelent ez? Nagyobb szervezetek, amelyek a versenytársaiknál ​​nagyobb számú felhasználóval vagy több adattal rendelkeznek, lényegesen jobban kihasználhatják a GPT-3 nyelvi modell lehetőségeit.

A GPT-3 nem eredményezi zavaró, új startupok létrejöttét - de lehetővé teszi a vállalkozások és a nagy szervezetek számára kínálatuk optimalizálását, meglévő előnyeik miatt.

Mivel azonban a GPT-3 alkalmazásprogramozási felületével felépített alkalmazások használata csak most kezdődik el, ezen érdekes koncepciók igazolása tolódik.

Egyelőre az is megválaszolatlan kérdés, hogy egy ilyen ökoszisztéma miként érik majd be és válik pénzzé.

Olvasd el ezt is: A GPT-3 további legjobb felhasználási módjai

László Adrienn

 

 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.