2021. 03. 01. - 09:45

Halottak képeit is életre kelti a mesterséges intelligencia új alkalmazása

Halottak képeit is életre kelti a mesterséges intelligencia új alkalmazása

Rendkívül régi felvételeket is képes élővé varázsolni a mesterséges intelligencia új alkalmazása – a MyHeritage genealógiai oldal ötletét sokan fantasztikusnak, ugyanakkor hátborzongatónak is tartják.

Meghökkentő eszközt mutatott be a MyHeritage genealógiai oldal, amely az ún. deepfake technológiával animál arcokat, akár az elhunyt rokonok fényképein is.
 
Egyesek varázslatosnak, mások egyenesen hátborzongatónak tartják a Deep Nostalgia névre keresztelt alkalmazást. Beszélni nem kezd a megmozgatott fénykép, a cég ezzel is szeretné elkerülni annak lehetőségét, hogy deepfake, azaz hamis embereket lehessen létrehozni.
 
A MyHeritage elmondása szerint a szolgáltatás szándékosan nem tartalmaz beszédet a „visszaélések megakadályozása érdekében”. Olvasd el: Virtuális valóságban találkozhatott az anya elhunyt lányával
 
 
Az alkalmazást nosztalgikus használatra találták ki, hogy elhunyt szeretteinket egy kicsit vissza lehessen hozni az életbe, még ha csak ilyen módon is – írta a cég a technológiát illetően.
 
Az eredmények mindenesetre ellentmondásosak lehetnek, s nehéz közömbösnek maradni e technológia iránt. Olvasd el: Halottakkal is beszélhetünk a bizarr mesterséges intelligencia-alkalmazással
 
A deepfake számítógép-generált, mesterséges intelligencia-vezérelt videókat jelent, melyeket létező fotók alapján lehet megalkotni.
 
A Deep Nostalgia mögötti technológiát egy izraeli cég fejlesztette ki, a D-ID. Mesterséges intelligenciát alkalmazott, s élő emberek videói alapján tanította az algoritmusokat, hogy megmozgathassák a fényképeket – az élők arcmozdításait, gesztusait betanulva.
 
A MyHeritage oldalon olyan történelmi személyiségek is életre kelnek, mint Viktória királynő vagy Florence Nightingale. 2021 februárjában azonban még Abraham Lincoln is megjelent, mivel ebben a hónapban volt a születésnapja: videót készítettek róla a YouTube-ra, az új technológia segítségével. Lincoln színesben látható rajta és beszédet tart. 
 
Kapva az alkalmon már jó pár ember kipróbálta az alkalmazást és feltöltötte az eredményt közösségi oldalára - vegyes reakciókat kiváltva. Egyesek elképesztőnek és érzelmesnek tartják azokat, mások azonban aggasztónak találják a lehetőséget.
 
2020 decemberében egyébként a brit Channel 4 deepfake királynőt jelenített meg, amint karácsonyi üzenetet mond – tette mindezt azért, hogy felhívja a figyelmet a deepfake technológia veszélyeire s arra: mennyire egyszerűen terjeszthet hamis híreket.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.