2020. 07. 21. - 10:05

Hieroglifa-fordításra is képes a mesterséges intelligencia

Hieroglifa-fordításra is képes a mesterséges intelligencia

Hihetetlen: a Google megjelentette a mélytanulást használó hieroglifa-fordítót. A mesterséges intelligenciával működő rendszer dekódolja az ókori egyiptomi nyelvet.

Újabb szenzáció: hieroglifa-fordítót alkotott meg a Google. A korábbi Arts & Culture applikációhoz csatlakoztatták a mély tanulási rendszert – mely a mesterséges intelligencia egy formája –, amely képes megfejteni az ősi egyiptomi nyelvet.
 
Az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját szavaikat és hangulatjeleiket is lefordítsák hieroglifákra.
 
A Google szerint a Fabricius az első eszköz, melyet mélytanulással edzettek, hogy megértse, mi is a hieroglifa. Olvasd el: Híres történelmi személyek portréit készíti a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia segít olvasni a hieroglifákat
Mesterséges intelligencia segít olvasni a hieroglifákat
 
Elméletben idővel javulni is fog és egyre több ember használhatja. A Fabricius asztali verzióját szintén kínálják, elsősorban professzionális egyiptológusoknak, antropológusoknak és történészeknek, kutatásaik támogatásához.
 
„Miközben az eredmény lenyűgöző, egyelőre még nincs azon a ponton, hogy helyettesíteni tudna egy magasan képzett szakértőt – mondta dr. Roland Enmarch, a Liverpool Egyetem egyiptológia tanszékének vezető oktatója. - A hieroglifák olvasását illetően továbbra is fennállnak komoly akadályok, mivel ezeket kézzel készítették és idővel sokat változnak, különböznek egymástól a képi részletek szintjén, sőt azért is, mert más-más kőfaragó, festő munkái.” Olvasd el: Megmutatja a mesterséges intelligencia, hogyan készítette művét egy festő
 
Mégis, jelentős lépés ez a kutatók számára. A szoftver Workbench eszköze lehetővé teszi, hogy a felhasználók fotóikat feltöltsék a műtárgyakon található valódi hieroglifákról - az digitálisan javítja a képeket a jobb szimbólum-értelmezés érdekében.
 
A Google azonban reméli, felépíthet egy szélesebb körű adatbázist, melyet az emberek a rendszerhez adhatnak. A kutatók a Workbench-ben is retusálhatják a kifakult szimbólumokat, amellyel - a Google reményei szerint - új történelmi eredményeket érhetnek el.
 
Az eszközt közösen alkotta meg az Ausztrál Egyiptológiai Központ - a Macquarie Egyetemen -, a Psycle Interactive, az Ubisoft és számos egyiptológus a világ minden tájáról.
 
„A szöveges anyag digitalizálása, mely eddig csak a kézzel írt könyvek esetében volt lehetséges, teljesen forradalmasítja az egyiptológusok tevékenységét” – mondta el dr. Alex Woods, az Ausztrál Egyiptológiai Központ munkatársa.
 
Hozzátette: a digitalizált és magyarázatokkal ellátott szövegek potenciálisan segítenek a falakon lévő törött szövegek rekonstruálásában, sőt abban is, hogy a kutatók megtaláljanak szövegeket, melyekről azt sem tudják, hogy ott vannak.
 
A szoftver piacra dobása egyébként egybeesik a Rosetta kő felfedezésének évfordulójával. Ez tette először lehetővé, hogy a szakértők megtanulhassák az egyiptomi hieroglifák olvasását.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.