2020. 07. 18. - 08:00

Mesterséges intelligencia készíti híres történelmi személyek portéit

Mesterséges intelligencia készíti híres történelmi személyek portéit

Egy amszterdami fotográfus mesterséges intelligencia használatával készíti el történelmi személyek képeit. Az eredmény: hiperrealisztikus portrék.

Különös módszert választott híres történelmi személyek portréinak megalkotására egy amszterdami származású, szabadúszó fotós. Bas Uterwijk mesterséges intelligencia, azon belül GAN (generatív adverziális hálózat) segítségével hozott létre tökéletesen realisztikus fényképeket neves emberekről, az őket ábrázoló festmények, szobrok alapján. Olvasd el: Megmutatja a mesterséges intelligencia, hogyan készítette művét a festő
 
Így nézhetett ki Rembrandt
 
A mélytanulási rendszert számos fotográfiával edzette, s olyan fényképeket sikerült előállítania, melyek - legalábbis felületesen - az emberi szem számára eredetinek tűnnek.
 
Michelangelo Dávidjától kezdve Napóleonon át a Szabadság-szobor figuráig, Uterwijk a mesterséges intelligencia használatával kreálta fotó-jellegű alkotásait, melyek képet adnak nekünk arról, hogyan is nézhettek ki a valóságban ezek az emberek.
 
A fotográfus képei Artbreeder mesterséges intelligencia-szoftver segítségével készültek, melynek lényege, hogy felfedi a festmények és a szobrok általános arcvonásait és tulajdonságait. Olvasd el: Pixeles arcokat változtat fotóvá az MI
 
A program különféle opciókat kínál Uterwijk számára - ezek közül választhat, s eszerint folytatja a rendszer a kép szerkesztését. Megközelítése némileg művészi, hiszen döntenie kell arról, milyen színű hajat és szemet ad az ábrázoltaknak, így például a szobroknak.
 
A festmények esetében könnyebb dolga van, mivel különféle képekkel látja el a mesterséges intelligenciát, ami azt jelenti, hogy minél több festmény érhető el a témában, annál több információt szerez a művészről vagy hírességről, s megfelelően be tudja fejezni a munkát.
 
„Erzsébet királynőről például rengeteg festmény van – mondta el Uterwijk. – Feltöltöttem hát 10 különféle képet róla, s megalkottam azt, amelyikről úgy gondolom, a legrealisztikusabb.”
 
A BigGAN-on és a Banbreeder-en alapuló Artbreeder ingyenes és elérhető. Az eredmények aszerint változnak, hány képet töltünk fel. Instagram-oldalán Bas Uterwijk mindenkit ámulatba ejt.
 
 
Fotó: Instagram
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.