2020. 06. 29. - 08:06

Megmutatja a mesterséges intelligencia, hogyan készítette művét egy festő

Megmutatja a mesterséges intelligencia, hogyan készítette művét egy festő

Valószínűleg nem gondoltuk volna, hogy Vincent Van Gogh és a mesterséges intelligencia kéz a kézben járhat. Ám egy új rendszernek köszönhetően mára láthatóvá vált a festő technikája.

Ki hitte volna néhány évvel ezelőtt, hogy egy napon a mesterséges intelligencia azt is meg tudja mutatni, miként készült egy festmény.
 
A Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology - MIT) olyan mesterséges intelligencia-rendszert fejlesztett ki, amely rávilágít a festési technikákra – úgy, ahogyan korábban még sohasem.
 
A mesterséges intelligencia rávilágít, hogyan dolgozott Vincent Van Gogh
A mesterséges intelligencia rávilágít, hogyan dolgozott Vincent Van Gogh
 
A Timecraft rendszer a befejezett festmény képét veszi alapul, s elemzi, hogyan készülhetett el eredetileg. Az így kapott, lépésről-lépésre videók lenyűgöző betekintést nyújtanak abba, hogyan festhették műveiket a híres művészek, például Cézanne vagy Vincent Van Gogh. Olvasd el: Így alakít műalkotássá fotókat a mesterséges intelligencia
 
A Timecraft-rendszer fejlesztése érdekében a MIT csapata több mint 200 meglévő gyors lejátszású videót használt fel digitális, illetve akvarell festményekről. Ezt követően továbbmentek, s tesztelték a technológiát, összehasonlítva a mesterséges intelligencia által generált, gyors lejátszású videókat a valós videókkal, melyeket a művészek filmeztek le. Nézd meg: Mesterséges intelligencia készítette a Nirvana új dalát
 
Egy online felmérés és önkéntesek segítségével felfedezték, hogy az esetek 90 százalékában a Timecraft jóval realisztikusabb gyors lejátszású videót generált, mint a már létező rendszerek.
 
Köszönhetően a kutatóknak és technológiájuknak, most megtapasztalhatjuk, hogyan készültek a neves alkotók művei.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.