2022. 07. 27. - 10:00

Idegsejt-változást elemez a mesterséges intelligencia – íme az oka

Idegsejt-változást elemez a mesterséges intelligencia – íme az oka

A kutatóknak köszönhetően a mesterséges intelligencia már képes elemezni az idegsejtek változásait, hogy megállapítsa, hatásosak-e a gyógyszerek a neurodegeneratív betegségekben szenvedő betegeknél.

Vajon hatásosak-e bizonyos gyógykészítmények a neurodegeneratív betegséggel küzdő embereknél? A kutatók arra voltak kíváncsiak, megoldható-e a kérdés mesterséges intelligencia segítségével.
 
A japán Nagoya Egyetem kutatócsoportja mesterséges intelligenciát fejlesztett ki sejtképek elemzésére: gépi tanulást használ a gyógyszerek terápiás hatásának előrejelzésére.
 
Az in silico FOCUS nevű új technológia segíthet a neurodegeneratív rendellenességek, például a Kennedy-kór terápiás szereinek felfedezésében.
 
A neurodegeneratív betegségek jelenlegi kezelési lehetőségei gyakran járnak súlyos mellékhatásokkal - beleértve a szexuális működési zavarokat és az izomszövet képződésének blokkolódását. Olvasd el: Rossz vagy jóindulatú a daganat? Tapintható neuronok segíthetnek eldönteni
 
Idegsejt-változást elemez a mesterséges intelligencia
Idegsejt-változást elemez a mesterséges intelligencia
 
Azokat a kutatókat azonban, akik új, kevésbé káros kezelési módszereket kerestek, hátráltatta a hatékony szűrési technológiák hiánya, melyekkel meg lehetne állapítani, hatásos-e egy gyógyszer.
 
Az egyik ígéretes koncepció az „anomaly discrimination concept”: azt jelenti, hogy a kezelésre reagáló neuronok alakja kis mértékben eltér azoktól, amelyek nem reagálnak. Ezeket a finom különbségeket azonban nehéz szabad szemmel felismerni, s a jelenlegi számítógépes technológiák is túl lassúak az elemzés elvégzéséhez.
 
A szakemberek sejtmodell segítségével tesztelték a mesterséges intelligenciát, olyan modellen, amelyet Kennedy-kór miatt kezelnek. Ez egy neurodegeneratív rendellenesség, amely motoros neuronok halálához vezet. Olvasd el: Emberi agyban látható mesterséges neuront fedeztek fel
 
A Nagoya Egyetem kutatócsoportja – melyet Ryuji Kato docens, Kei Kanie adjunktus vezetett a Gyógyszertudományi Doktori Iskolából, valamint Masahisa Katsuno professzor és Madoka Iida adjunktus, az Orvostudományi Doktori Iskolából – in silico FOCUS robusztus képalapú osztályozási modellt épített fel, amely 100 százalékos pontossággal azonosította a modellsejtek helyreállítási állapotát.
 
„A technológia lehetővé teszi a terápiás szerek hatásának rendkívül érzékeny és stabil értékelését, a beteg modellsejtek alakváltozásainak elemzésén keresztül, az egészséges sejtek alakjában, amelyeket általában nem tudtunk megkülönböztetni - magyarázta Kato professzor. - Ez egy igen hatékony szűrési technológia, mely egyszerűen képek rögzítésével képes megjósolni a gyógyszer hatékonyságát. Így a gyógyszerhatékonyság elemzéséhez és értékeléséhez szükséges idő – több százezer sejt esetén - több óráról mindössze néhány percre csökkenthető. Rendkívül pontos vizsgálatot tesz lehetővé a terápiás hatások előrejelzése terén, bonyolult és invazív kísérletek nélkül”.
 
Eredményeiket a kutatók a Scientific Reports folyóiratban tették közzé.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.