2021. 04. 10. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Emberi agyban látható mesterséges neuront fedeztek fel

Mesterséges intelligencia - Emberi agyban látható mesterséges neuront fedeztek fel

Olyan neuronokat azonosítottak egy MI-rendszeren belül mesterséges intelligencia-kutatók, amilyeneket azelőtt csak emberi agyban lehetett megfigyelni.

Meghökkentő felfedezésről számolt be az Elon Musk által alapított, neves OpenAI startup cég. Mesterséges intelligencia (MI) kutatói olyan neuronokat azonosítottak egy MI-rendszeren belül, amilyeneket korábban csak emberi agyban lehetett látni. 
 
A startup szakemberei az egyik legfejlettebb neurális hálózat meglehetősen zavaros belső működésén belül fedezték fel a multinodálisnak nevezett neuronokat. Olvasd el: Elon Musk bemutatja a működő agy-hackelő készüléket?
 
Mindez a CLIP elnevezésű, általános célú látórendszer segítségével történt, mely komplex adathalmazokon képezi magát tárgyak és emberek felismerésére, absztrakt összefüggésekben, például rajzfilmeken vagy szobrokon keresztül.
 
„Neuronokat fedeztünk fel a CLIP-ben, amelyek reagálnak egy és ugyanazon koncepcióra – lehet az előadva szó szerint, szimbolikusan vagy fogalmi szinten” - magyarázta az OpenAI egy blogbejegyzésében.
 
Emberi agyban látható neuronokat fedeztek fel az OpenAI kutatói
Emberi agyban látható neuronokat fedeztek fel az OpenAI kutatói
 
A multinodális idegsejtek azonosítása a CLIP-ben támpontot ad számukra, mi lehet a szintetikus és a természetes látórendszer közös mechanizmusa. Ez minden bizonnyal az absztrakció – tették hozzá.
 
A multinodális idegsejteket az emberi agyban először 2005-ben fedezték fel, amikor a tudósok rájöttek: egyetlen idegsejt képes azonosítani egy közös témát, elvont fogalmak csoportjai révén, érzékszervi információkon keresztül.
 
Vagyis, ahelyett, hogy neuronok milliói dolgoznának közösen például egy híresség képének felismerésén, csupán egy idegsejt felelős az azonosításért.
 
Ez azt jelenti, hogy az emberi agy rendelkezik egy egyedi neuronnal, minden családtag, barát, ismerős vagy akár híres személy számára, akiket az ember ismer és ez az egy idegsejt válaszol, ha őket ábrázoló fényképek, rajzok, felvételek kerülnek elő - más nevekre azonban nem reagál.
 
Biológiai, élő társaikhoz hasonlóan a felfedezett mesterséges neuronok „reagálnak az érzelmekre, állatokra és híres emberekre” – írták az OpenAi kutatói. Olvasd el: Rádióhullámokkal érzékeli az érzelmeket a mesterséges intelligencia
 
A neurális hálózatok óriási lehetőséget rejtenek a fejlett mesterséges intelligencia rendszerek fejlesztése terén, melyek már most áttörést értek el olyan területeken, mint az arcfelismerés, a digitális asszisztensek és az önvezető járművek.
 
Mesterséges neuronokból vagy csomópontokból állnak, melyek az adatok feldolgozása érdekében biológiai idegrendszerek felépítéséből merítenek inspirációt.
 
A nagy teljesítményű technológia egyetlen hátránya, hogy nehéz lehet megérteni, miért hoz bizonyos döntéseket, vagy hogyan jut bizonyos következtetésekre – s ez nemkívánatos eredményekhez vezethet, például szexista vagy rasszista összefüggések kialakításához, a hatalmas adatállománynak köszönhetően, amellyel az efféle rendszereket edzeni szokták.
 
Az OpenAI modelljét alapos gonddal válogatott részhalmaz segítségével képezték ki – bár bizonyos elfogultságokat és asszociációkat még mindig tartalmaz, amelyek károsnak bizonyulhatnak, ha azokat kereskedelmi alkalmazásokban használják.
 
A kutatók által kifejlesztett, a fenti ideghálózatok megértésére szolgáló eszközök mindenesetre segíthetnek másoknak a jövőben felmerülő lehetséges problémák megelőzésében, s egyre kifinomultabbá válnak.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.