2022. 10. 06. - 09:00

Ígéretes terület a bőrgyógyászat a mesterséges intelligencia terén

Ígéretes terület a bőrgyógyászat a mesterséges intelligencia terén

Komoly lehetőségeket rejt magában a bőrgyógyászok segítésében a mesterséges intelligencia. Minőségibb egészségügyi szolgáltatásokat nyújthatnak a bőrbetegségben szenvedők számára.

Az elmúlt években sokat fejlődtek a mesterséges intelligencia orvosi képelemző technikái. Kutatók most a bőrgyógyászat területén elért eredményeket tették közzé.
 
A bőrgyógyászat ígéretes terület a mesterséges intelligencia (MI) képelemzési technikái terén. Egy kínai tudóscsoport ezért a közelmúltban perspektivikus tanulmányt tett közzé, melyben megosztja tapasztalatait és megfigyeléseit a mesterséges intelligencia-eszközök bőrgyógyászati ​​alkalmazásáról – ezeket a Health Data Science folyóiratban közölték.
 
„Nagy lehetőségeket rejt magában a mesterséges intelligencia a bőrgyógyászok klinikai gyakorlatának segítése terén. Ugyanakkor a transzdiszciplináris kommunikáció és együttműködés jelentősége még soha nem volt olyan kiemelkedő, mint ma” - hangsúlyozta Hang Li, a Pekingi Egyetemi Első Kórház professzora.
 
Hozzátette: úgy vélik, a klinikusok tényleges szükségleteinek megértése alapot képez a technológia lehető legjobb kiaknázásához és a dermatózisban szenvedő betegek egészségi állapotának javításához. A perspektivikus tanulmányban a szakemberek megosztják tapasztalataikat, megfigyeléseiket és gondolataikat a valódi gyakorlatban használt MI-asszisztensek kapcsán. Ezek  a bőrgyógyászok és az adatkutatók közötti kommunikáció megkönnyítésére, valamint az MI-eszközök teljesítményének javítására szolgálnak. Olvasd el: Gyakori bőrproblémákra adhat választ a mesterséges intelligencia
 
Ígéretes terület a bőrgyógyászat a mesterséges intelligencia terén
Ígéretes terület a bőrgyógyászat a mesterséges intelligencia terén
 
Mivel a bőrbetegségek diagnosztizálása elsősorban a léziók morfológiáján, illetve formáján és szerkezetén alapul, a mély tanulást és gépi tanulást alkalmazó mesterséges intelligencia elemzési technikák hasznos klinikai eszközöknek bizonyulhatnak. A klinikai gyakorlat valós igényeinek megértése az érvényes és hasznos mesterséges intelligencia-eszközök fejlesztésének kulcsa.
 
A tudósok perspektivikus tanulmányuk során megosztják a bőrhibákkal vagy bőrelváltozásokkal, úgynevezett dermatózisokkal küzdő betegek gondozásának igényeit.
 
Három olyan klinikai forgatókönyvet vesznek figyelembe, melyekben használni lehetne a mesterséges intelligencia technikákat.
 
Az első forgatókönyv a súlyos dermatózisok szűrését jelentette az alapellátásban. A második forgatókönyvben a kórházi bőrgyógyászok által alkalmazott mesterséges intelligencia technikákat vizsgálták diagnosztikai teljesítményük javítására. Harmadik forgatókönyvükben azt fontolgatták, hogyan lehetne az MI-t használni a krónikus dermatózisok hosszú távú kezelésében. Olvasd el: MI segít a bőrproblémák azonosításában
 
Nagy lehetőségeket látnak a mesterséges intelligenciában, mint olyan eszközben, amely segíti a klinikusokat minőségi egészségügyi szolgáltatásokat nyújtani a bőrbetegségben szenvedő betegeknek - valamint javítani az egészségügyi ellátás hatékonyságát és hozzáférhetőségét. A kutatók azonban azt is megjegyzik, hogy az MI-eszközök pontosságát javítani kell. Az értelmezhetőség hiánya gátolja az orvosok és a betegek bizalmát a várható eredményekben.
 
Megállapításuk szerint szakadék van a technológia és az „előszöris ne árts” elvből fakadó biztonsággal és megbízhatósággal kapcsolatos elvárások között. Ennek megszüntetéséhez a bőrgyógyászok és az MI-tudósok közös erőfeszítései jelentik a kulcsot – a cél, hogy a mesterséges intelligencia egészségügyben rejlő lehetőségeit valódi előnyökké alakítsák át a betegek számára.
 
A tudósok számos javaslatot tesznek az MI támogatta diagnosztikai rendszerek javítására. Úgy gondolják, az adatok javíthatók a klinikai információk, a léziók képei, a dermatoszkópos felvételek és a nagy felbontású képek, az úgynevezett reflexiós konfokális mikroszkópia robusztus adatbázisának létrehozásával. Javaslatuk alapján az MI-algoritmusokat jobban hozzá kell igazítani a meglévő valós adatbázisokhoz. Azt is ajánlják, hogy ennek érdekében a kutatók jobb stratégiákat és eljárásokat dolgozzanak ki a klinikusok és az MI-diagnosztikában használt gépek számára.
 
Véleményük szerint a jövőre nézve erősebb együttműködésre van szükség a klinikusok és az adatkutatók között. „A legfontosabb üzenet az, hogy a klinikai gyakorlat igencsak összetett a különböző forgatókönyvekbe ágyazott, eltérő követelmények miatt - mondta Li. - Ez azt jelenti, hogy a mesterséges intelligencia-eszközök fejlesztésére nincs egy minden esetben alkalmas mód."
 
A kutatók leírták például, mások a háziorvosok és a kórházi bőrgyógyászok igényei olyan mesterséges intelligencia-eszközök terén, amelyek az eszköz teljesítményének különböző szempontjait helyezik előtérbe az érzékenységgel és a specifikussággal kapcsolatban.
 
A klinikusok és adattudósok közötti kommunikáció és együttműködés - a különböző tudományterületeken - utat jelent az egészségügyi mesterséges intelligencia valódi előnyeinek felismeréséhez, amit a pácienseknek nyújthat.
 
Az MI bőrgyógyászati ​​felhasználásával kapcsolatos perspektíva az orvostudomány más tudományágaiban is alkalmazható lehet – tették hozzá a kutatók.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.