2020. 09. 13. - 08:00

Okos orvosbiológia: bőrre „rajzolják” a mérőeszközt

Okos orvosbiológia: bőrre „rajzolják” a mérőeszközt

A hordható orvosbiológiai eszközök ígéretesnek tűnnek a betegek folyamatos és távolról is megvalósítható megfigyelésében. Ráadásul immár a bőrön a viselhetők.

Ígéretes megoldásnak látszik a betegek folyamatos, távoli – és bármilyen környezetben történő – megfigyelésében a bőrön viselhető orvosbiológiai eszköz.
 
Az intelligens módszerrel számos létfontosságú jel mérhető, beleértve a pulzusszámot és annak változékonyságát, a testhőmérsékletet és a képződött izzadság mennyiségét.
 
Gondot jelenthet viszont, hogy sok mérés nem különösebben pontos, amennyiben olyan eszközöket alkalmaznak, amelyek a test egy részéhez tapadnak vagy körbeveszik azt. Az érzékelők általában nem felelnek meg a bőrnek, ugyanis hajlanak és kissé mozognak is a bőrfelületen, s ez nagy jelzajt generál. Olvasd el: Mesterséges intelligencia-vezérelt textilszálak mérhetik fel az egészséget
 
Az új orvosbiológiai eszköz bárhol és bármikor képes mérni a fontos jeleket
Az új orvosbiológiai eszköz bárhol és bármikor képes mérni a fontos jeleket
 
A Houstoni Egyetem kutatócsoportja most kifejlesztett egy módszert arra, hogy elektronikus áramköröket - beleértve a különféle testérzékelőket - írjon, közvetlenül a bőrre.
 
Ezzel a megközelítéssel a tudósok teljesen funkcionális, működő érzékelő rendszereket hoztak létre, mely nagy pontossággal mér, s olyan dolgokat is képes felmérni, mint a bőr hidratációja, az elektrofiziológiai jelek és a testhőmérséklet. Olvasd el: Mikroszkopikus robotok ezreit használhatják a testen belül
 
Egyéb szenzorokat még szükséges fejleszteni ezzel a technikával, ám ha egyszer már megtervezték, egyszerűen csak egy sablonra van szükség az újak létrehozásához.
 
Úgy tűnik, az új szenzorok felhasználásával kapott adatokat nem igazán befolyásolja a mozgás  - ami már első alkalommal lehetővé teszi a rendkívül pontos orvosbiológiai adatok gyűjtését, amikor az egyének megerőltető fizikai tevékenységet végeznek.
 
A technológia három különálló, speciális tinta használatán alapul. Ezekkel a festékekkel vezetési utakat, félvezetőket és dielektrikumokat lehet létrehozni. A kombinációk és a különleges minták érzékelőkhöz vezetnek.
 
A technológiának van még egy potenciális felhasználási lehetősége – a sebek és ezek környéke. A tintákon keresztüli áram áramoltatása ugyanis segíti a gyors gyógyulást, ahogyan azt a Houston-i Egyetem kutatói már kísérletek keretében is bizonyították.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.