2024. 05. 24. - 08:30

Itt az első 6G antenna – Jön az ultragyors net és a hologramos kommunikáció?

Itt az első 6G antenna – Jön az ultragyors net és a hologramos kommunikáció?

Elhozhatja a 6G-hálózatok jövőjét a Glasgow Egyetem kutatása. Kutatócsoportjuk vezeték nélküli kommunikációs antennát fejlesztett ki, amely még a hologramos kommunikációt is segítheti.

Noha a 6G bevezetését a szakértők többsége 2030-ra várja, sikeres törekvések már vannak.
 
A Glasgow Egyetem vezette kutatócsoport a közelmúltban kifejlesztett egy vezeték nélküli kommunikációs antennát, amely segíthet a jövő ultragyors és szoftvervezérelt 6G hálózatainak megvalósításában.
 
A szakemberek egy digitálisan kódolt dinamikus metasurface antenna (DMA) prototípust dolgoztak ki, amelyet nagysebességű, terepi programozható kaputömbön (FPGA) vezéreltek.
 
Első a világon
 
A csapat DMA-ja az első a világon, amelyet a 60 GHz-es milliméteres (mmWave) sáv működési frekvenciáján terveztek és demonstráltak – a spektrum azon részét, amelyet a nemzetközi jog az ipari, tudományos és orvosi (ISM) alkalmazásokban való használatra tart fenn.
 
Az antenna azon képessége, hogy magasabb mmWave sávban működjön, kulcsfontosságú hardverré válhat a fejlett nyalábformázó metasurface antennák - még mindig fejlődő - területén, s a 6G egészének jövőjét jelentheti – állítják a kutatók.
 
Hozzátették, hogy a DMA segíthet a 6G hálózatoknak rendkívül gyors és nagy megbízhatóságú adatátvitelt biztosítani, s ezzel magas színvonalú szolgáltatást és csatlakozást nyújtani. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Nyakunkon a hologramos kommunikáció?
 
Itt az első 6G antenna – Jön az ultragyors net és a hologramos kommunikáció?
Itt az első 6G antenna – Jön az ultragyors net és a hologramos kommunikáció?
 
Új alkalmazások és hologramos kommunikáció
 
Ezzel a fejlesztés új alkalmazásokat tesz lehetővé, beleértve az orvosi megfigyelést és gondozást, az autonóm járművek, például az önvezető autók vagy drónok továbbfejlesztett, integrált érzékelő- és kommunikációs eszközeit, valamint az emberek és tárgyak valós időben kivetített 3D-s modelljeinek holografikus képalkotását.
 
A DMA nagyfrekvenciás működését speciálisan megtervezett metaanyagok teszik lehetővé. Olyan struktúrák, amelyek maximalizálni tudják az elektromágneses hullámokkal való kölcsönhatást, mégpedig úgy, ahogyan az a természetben előforduló anyagokban lehetetlen.
 
A DMA teljes mértékben hangolható metaanyag-elemeket használ. Ezeket úgy tervezték, hogy szoftveres vezérléssel manipulálják az elektromágneses hullámokat - így a szivárgó hullámú antennák fejlett osztályát hozták létre, amelyek képesek nagyfrekvenciás újrakonfigurálható működésre.
 
A prototípus nagy sebességű összeköttetéseket alkalmaz az egyes metaanyag elemek egyidejű párhuzamos vezérlésével, FPGA programozáson keresztül. A DMA képes alakítani kommunikációs nyalábjait és egyszerre több nyalábot is létrehozni - nanoszekundum alatt váltva, hogy a hálózati lefedettség stabil maradjon.
 
A 6G komoly előnyöket hozhat
 
„A 6G-ben megvan a lehetőség arra, hogy átalakító jellegű előnyöket biztosítson a társadalomban. Nagyfrekvenciás, intelligens és rendkívül adaptív antenna kialakításunk az mmWave újrakonfigurálható antennák következő generációjának egyik technológiai alapköve lehet” – mondta el az antennafejlesztést vezető dr. Masood Ur Rehman, a Glasgow-i Egyetem James Watt Műszaki Iskolájának munkatársa.
 
Hozzátette: a DMA programozható sugárvezérlése és sugár-alakítása segíthet a finomszemcsés mmWave holografikus képalkotásban, valamint a következő generációs, közelmezős kommunikációban, a sugárfókuszálásban és a vezeték nélküli energiaátvitelben.
 
„A közeljövőben azon fogunk dolgozni, hogy ezt a kialakítást kiterjesszük, rugalmasabb, sokoldalúbb antennateljesítményt kínáljunk és továbbra is részt vállaljunk az egyre inkább összekapcsolt intelligens világ igényeinek kielégítésében” – hangsúlyozta a szakember.
 
A tanulmány az IEEE Open Journal of Antennas and Propagation folyóiratban jelent meg.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo