2022. 09. 26. - 10:30

Ízületi gyulladást ismer fel MRI-n a mesterséges intelligencia

Ízületi gyulladást ismer fel MRI-n a mesterséges intelligencia

Neutrális hálózatokat alkalmaztak kutatók az ízületi gyulladás felismerésére MRI-vizsgálat során. A mesterséges intelligencia hasznos eszköznek bizonyult.

Mesterséges intelligenciát használtak a kutatók, hogy az MRI-vizsgálat során kimutathassák az ízületi gyulladást (arthritis).
 
Az arthritis sajnos széles körben elterjedt állapot. Emberek százezreit érinti és ízületi gyulladáshoz vezet. Ennek számos oka lehet – ám ha az orvosok megfelelően szeretnék kezelni a betegséget, fontos, hogy pontosan meg tudják határozni, milyen típusú ízületi gyulladásban szenved a páciens.
 
Ez sok esetben nem könnyű. Számos különböző paramétert kell figyelembe venni, sőt, biztos diagnózist gyakran csak a betegség előrehaladtával lehetséges felállítani.
 
Szakemberek most tanulmányt végeztek annak vizsgálatára, vajon a neurális hálózatok meg tudják-e határozni, hogy a páciens rheumatoid arthritisben (RA) vagy arthritis psoriaticában (PsA) szenved-e. Olvasd el: Pszoriázisos ízületi gyulladás? - A mesterséges intelligencia megmondja
 
Ízületi gyulladást ismer fel MRI-n a mesterséges intelligencia
Ízületi gyulladást ismer fel MRI-n a mesterséges intelligencia
 
Az eredmény alapján a mesterséges intelligencia az esetek 75 százalékában képes volt különbséget tenni a két típus között.
 
A vizsgálatot a Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) Számítástechnika 5 Mintafelismerés Tanszékének informatikusai, az Orvostudományi 3 - Reumatológiai és Immunológiai Osztály doktorai, valamint az Erlangeni Universitätsklinikum Radiológiai Intézetének orvosai folytatták le.
 
A kutatócsoport csak a közelmúltban vizsgálta meg, hogy a neurális hálózatok nagy felbontású számítógépes tomográfia segítségével meghatározhatják-e az ízületi gyulladás típusát és ez sikeresnek bizonyult.
 
Az MRI előnye a CT-hez képest, hogy az MRI-vizsgálat pontosabb képet ad a gyulladás mértékéről és az érintett ízületi struktúrákról” - mondta Frank Roemer professzor, a Radiológiai Intézet munkatársa.
 
A tanulmányhoz a Lukas Folle informatikus vezette csapat 649 páciens öt különböző MRI-szekvenciáját használta fel egy innovatív neurális hálózat betanítására és tesztelésére. A hálózat az esetek 75 százalékában képes volt osztályozni az MRI-felvételek alapján, hogy milyen típusú ízületi gyulladásban szenvednek a betegek.
 
A kutatócsoport emellett azt is tesztelte, miként osztályozza a neurális hálózat a pikkelysömör eseteit, amelyek gyakran arthritis psoriaticába fejlődhetnek. A hálózat helyesen sorolta be a legtöbb pszotiázisos esetet PsA-ként, amelyek később valóban arthritis psoriaticává alakultak át. Olvasd el: Gyulladt és egészséges csontokat különböztet meg a mesterséges intelligencia
 
„Lehetséges, hogy a neurális hálózat a korai változásokat vagy más strukturális jellemzőket veszi fel a pikkelysömörben szenvedő betegeknél, s ezek alapján osztályozza őket – jegyezte meg dr. David Simon professzor, vizsgálatban részt vevő orvos. - Eredményeink alapján az MRI-vizsgálatok kimutathatnak olyan változásokat, amelyeket a neurális hálózat relevánsnak azonosított az ízületi gyulladás különböző formáinak osztályozása szempontjából és amelyeket a mai napig nem írtak le.”
 
Lukas Folle hozzátette: céljuk most folytatni a neurális hálózat képzését és fejlesztését, annak érdekében, hogy azt a klinikai gyakorlatban is felhasználhassák.
 
A tanulmányt a Rheumatology szakfolyóirat közölte.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.