2020. 10. 05. - 09:50

Jóval több videót távolít el a mesterséges intelligencia használata

Jóval több videót távolít el a mesterséges intelligencia használata

Rekord mennyiségű videó eltávolítására képes a legismertebb videómegosztó csatorna, mióta az emberi munkaerőt mesterséges intelligencia váltotta fel.

Lényegesen több videót távolít el a YouTube videómegosztó, mióta mesterséges intelligenciára cserélte munkatársai egy részét.
 
A 2020 második negyedévében minden eddiginél többet vett le a csatornáról.
 
A koronavírus-járvány kezdete óta a videómegosztó portál nem támaszkodhatott olyan mértékben az ember moderátorokra, mint korábban – ezért a YouTube növelte automatizált szűrői használatát, hogy levehesse a nem megfelelő, szabályaikkal ellentétes tartalmakat. 
 
Elmondásuk szerint a rendszer általában az algoritmusok és a munkatársak munkájának kombinálásával működik: a kollégák áttekintései tanítják a gépi tanulási rendszert, s így jóval több problémát képesek kezelni, mint az ember egymagában. Olvasd el: Mesterséges intelligencia ellenőrzi a távolságtartást az Amazonnál
 
Jóval több tartalmat távolított el a YouTube mesterséges intelligencia bevetésével
Jóval több tartalmat távolított el a YouTube mesterséges intelligencia bevetésével
 
A cég közölte: a járvány alatt a szokásosnál „szélesebb hálót kellett bevetniük”, hogy a nem megfelelő tartalmak gyorsan eltűnjenek – ahelyett, hogy „visszahívják a technológiát és arra korlátozzák erőfeszítéseiket, amit az egyébként lecsökkent felülvizsgálatokkal tudnak kezelni.
 
Miközben a YouTube tartalom-eltávolító rendszere nem feltétlenül lett jóval precízebb, a vállalat úgy döntött, elfogadja a pontosság alacsonyabb szintjét, csak hogy biztos legyen abban: annyi erőszakos és nem odavaló tartalmat távolított el, amennyit csak lehet – számolt be a cég egy blog posztjában.
 
Mindez ahhoz vezetett, hogy több tartalmat vettek le óvatosságból.
 
Ezen módszer eredménye azt jelentette, hogy a YouTube irányelveinek megsértésével kapcsolatos fellebbezések csaknem megduplázódtak – 166 ezerről 325 ezerre emelkedett a mennyiségük. Olvasd el: Egyre inkább digitális segítőkre szorulhatunk?
 
Azon videók száma, amelyek fellebbezés után visszatértek az internetre, körülbelül 41 ezerről 161 ezerre nőtt ugyanebben az időszakban.
 
A Google munkatársainak azt mondták, dolgozhatnak otthonról legalább 2021 júliusáig – a döntés csaknem mind a 200 ezer, teljes munkaidős, szerződéses Google-alkalmazottat érintette.
 
A videók leszedése mellett egyébként a YouTube más eszközökhöz is automatizált rendszereket használ. Legutóbb például a Google jóvoltából a Gmailben található „Intelligens válasz” funkciót dobta be a YouTube alkotói számára.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.