2020. 10. 26. - 09:55

Kátyúk ellen száll harcba a mesterséges intelligencia

Kátyúk ellen száll harcba a mesterséges intelligencia

Új cég létrehozását segítette az angol Liverpool-i Egyetem, hogy továbbfejlessze a technológiát, mely radikálisan átalakíthatja az útkarbantartást – mesterséges intelligencia által.

Gyökeresen átalakulhat az útkarbantartás a jövőben a mesterséges intelligencia használatával. A Liverpool-i Egyetem új vállalatot hozott létre Robotiz3d Ltd néven, hogy továbbfejlessze az új technológiát, melyben megvan a lehetőség az útkarbantartás radikális átformálására.
 
A Robotiz3d Ltd az A2e Ltd-vel partnerségben létrehozott, közös vállalkozás, amely az egyetem Enterprise Investment Fund alapítványán keresztül kap pénzbeli hozzájárulást, az a2e Ltd. magántőke-befektetései mellett. Olvasd el: MI-alapú megfigyelőrendszer szúrja ki az utakon levő incidenseket
 
A cég az egyetem mérnöki robotikai laboratóriuma által szabadalmaztatott kutatást fogja forgalmazni.
 
Mesterséges intelligencia mérné fel a kátyúkat és javítaná azokat
Mesterséges intelligencia mérné fel a kátyúkat és javítaná azokat
 
A technológia mesterséges intelligenciát és robotikát alkalmaz annak érdekében, hogy jelentős mértékben javítsa az úthibák észlelésének és kijavításának módját. Jelenleg Angliában nincs olyan, önálló technológiai megoldás, mely képes lenne hatékonyan kezelni a kátyúk okozta problémát – azok javítása természetesen rengeteg pénzt emészt fel évről-évre. Olvasd el: Top 5 dolog, amiért jók a robot taxik
 
A cég alapítói között van rr. Paolo Paoletti és dr. Sebastiano Fichera, az Egyetemi Mérnöki Iskola munkatársai, akik széleskörű tapasztalatokkal rendelkeznek ezen a területen. Az említett technológiát az elmúlt négy évben fejlesztették és ki is próbálták.
 
„A Robotiz3d Ltd egy mesterséges intelligencia (MI) által vezérelt robotrendszert fejleszt a nemzeti és nemzetközi kátyúproblémák kezelésére. A javasolt rendszer képes lesz arra, hogy önállóan észlelje és jellemezze az úthibákat, így a repedéseket és kátyúkat. Felméri és megjósolja az ilyen hibák súlyosságát és rögzíti a repedéseket, hogy azok ne alakuljanak kátyúkká” – mondta el Paoletti.
 
„A kátyúk észlelésének és javításának jelenlegi módszerei munkaigényesek, lassúak, nem biztonságosak és költségesek a gazdaság és a környezet számára. Az általunk fejlesztett új technológia gyorsabbá, olcsóbbá és tisztábbá teszi a karbantartást, s ezzel biztonságosabbá és hozzáférhetőbbé is teszi az utakat” – tette hozzá Fichera.
 
A Robotiz3d Ltd. társalapítója és vezérigazgatója, Lisa Layzell, aki egyébként csúcstechnológiával foglalkozó vállalatok díjnyertes ügyvezetője, kifejtette: izgalmas vállalkozásról van szó, melyet tovább kell fejleszteni.
 
„A Robotiz3d csapatának van szakértelme és tapasztalata a robotika és a mesterséges intelligencia területén e projekt megvalósításához. Világelső innováció bevezetése terén az utak és autópályák kezelésében. Hatékony üzleti tervet dolgoztunk ki a Robotiz3d tervezett termékeinek és portfoliójának továbbvitelére.”
 
Anthony Hollander, a Liverpooli Egyetem kutatásért és hatásért felelős alkancellárja pedig megjegyezte: az egyetem elkötelezett amellett, hogy - együttműködve az iparral - magas színvonalú kutatási eredményeket érjen el, s juttasson kereskedelmi forgalomba. Komoly befektetésekkel igyekeznek valódi változást elérni a gazdaságban, a társadalomban és a környezetben.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.