2022. 03. 11. - 11:00

Képes volt eltávolítani egy másikat a kínai műhold

Képes volt eltávolítani egy másikat a kínai műhold

Működő műholdakat veszélyeztetett, ezért egy kínai műhold elvontatta a helyéről az elhaltat. Kína elmondása szerint űrbéli gyártásra, javításra, szerelésre és szemételtávolításra használja azt.

Megközelített egy halott műholdat a kínai SJ-21 műhold, majd eltávolította azt a geoszinkronpályáról, egy távolabb levő, temetőpályának használt helyre.
 
A BeiDou üzemképtelen műholdját az elvontatással kivonták a forgalomból, a többi működését immár nem veszélyezteti.
 
Az SJ (avagy Shijian) 21 elnevezésű műholdat 2021 októberében lőtte fel Kína, amelyet a meghatározása alapján űrbéli gyártásra, javításra, szerelésre használnak. A kínai állami hírügynökség azonban már arról is hírt adott, hogy a műholddal űrszemét-eltávolítási technikákat tesztelnek. Olvasd el: 6G innovációkat, műholdak támogatta hálózatokat fejleszt Kína
 
Képes volt eltávolítani egy másikat a kínai műhold
Képes volt eltávolítani egy másikat a kínai műhold
 
A műhold képességei és „magatartása” alapján tökéletesen kiszolgálhatja Kína űrszemét-eltávolítással kapcsolatos kutatásait.
 
A világ mindenesetre felkapta a fejét a robotkaros kínai űreszközök jelenléte hallatán, hiszen ilyennek eddig még senki sem rukkolt elő, ráadásul a fejlesztésről először 2013-ban adtak hírt. Olvasd el: Öt mikrorobot indul a Holdra
 
 
A mellékelt videón az látható, amint az amerikai haderőnek dolgozó ExoAnalytic Solutions nyomon követi az SJ-21 és COMPASS G2 (BEIDOU G2) kínai műholdakat a közelítési műveletek, a dokkolás, a manőverek és a felszabadítás során.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.