2020. 06. 13. - 07:50

Kicsi, de teljesítményében óriási a csótány ihlette robot

Kicsi, de teljesítményében óriási a csótány ihlette robot

A HAMR-JR a mai napig a legkisebb és legügyesebb a kisméretű és kifinomult robotok sorában. A csótány ihlette modellek következő generációja kicsi, de igen jelentős.

Újabb apró robot-generációt fejlesztettek ki a kutatók, melyek tulajdonságait a csótány inspirálta. Ez a második sorozat ezekből a robot fajtákból, amely kisméretű ugyan, de teljesítményét tekintve óriási. Itt elolvashatod: A csótány tulajdonságait kapta a minibot
 
Egy vízoszlopon ugyan még nem tud felmászni, de szalad, ugrik, nehezebb terhet is elcipel és be tud kapcsolni egy tízcentes méretű gombot. A HAMR-JR elnevezésű mikrorobotot a Harvard John A. Paulson Műszaki és Alkalmazott Tudományok Iskolája (SEAS), illetve a Harvard Wyss Biológiailag Inspirált Mérnöki Intézet kutatói fejlesztették ki.
 
Mérete akkora, mint egy apró érme, ennek ellenére méretesebb elődjei szinte összes képességét képes végrehajtani – jelenleg ez a legügyesebb mikrorobot a világon.
 
 
 
„A legtöbb ilyen méretű robot meglehetősen egyszerű, s csak alapvető mobilitásra képes - mondta el Kaushik Jayaram, a SEAS és a Wyss korábbi posztdoktor ösztöndíjasa, a cikk első szerzője, a Boulder-i Colorado-i Egyetem professzorasszisztense. – Most megmutattuk, hogy az ügyességet nem kell feláldozni a méret oltárán.”
 
A kutatás eredményét a robotikáról és automatizálásáról szóló nemzetközi konferencián (ICRA 2020) mutatták be 2020 júniusának elején.
 
A HAMR-JR testhossza 2,25 centiméter, súlya nagyjából 0,3 gramm, egy fillér tömegének töredéke. Másodpercenként körülbelül 14 testhosszt képes megtenni futva – ezzel nemcsak a legkisebb, hanem az egyik leggyorsabb mikrorobot is. Olvasd el: gepárd ihlette a leggyorsabb lágy robotot
 
A valódi csótány és mesterséges robotmása
A valódi csótány és mesterséges robotmása
 
A kutatás egyik nagy kérdése egyébként az volt, hogy a HAMR és más mikrobotok, köztük a RoboBee (robotméhecske) korábbi verzióinak készítéséhez alkalmazott gyártási folyamat felhasználható-e többféle méretű robotok építésére - az apró, sebészeti robotoktól kezdve a nagyszabású ipari modellekig.
 
A szakemberek pedig bizonyították, hogy nem kellett semmit megváltoztatniuk az előző dizájn kapcsán. „Megerősítést nyert, hogy ez a folyamat alapvetően bármilyen eszközre alkalmazható, különféle méretben” mondta el Kaushik Jayaram.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.