2022. 08. 02. - 09:00

Korán doktorál a mesterséges intelligencia koronavírus-detektor feltalálója

Korán doktorál a mesterséges intelligencia koronavírus-detektor feltalálója

Súlyos agyi bénulással diagnosztizálták azt a fiatal férfit, aki segített a mesterséges intelligencia-alapú, koronavírust azonosító eszköz megalkotásában – elméje azonban vág, mint a borotva.

Sokan talán meglepődnek, de a Covid-mesterséges intelligencia (MI) eszköz mögött egy angliai, leicesteri hallgató áll, aki várhatóan 2 évvel előbb doktorál a társainál. Ő segített létrehozni egy új mesterséges intelligencia-eszközt, amely képes kimutatni a koronavírust – és az egyetem szerint 97,86 százalékos pontossággal működik.
 
Az eszköz megalkotója a Kínában született Siyuan Lu, aki PhD témavezetőjével, Yudong Zhang professzorral közösen dolgozta ki a detektort.
 
A 31 éves Lu-nak súlyos agyi bénulása van. Csak 2 éves korában diagnosztizálták nála, korábban ugyanis téves diagnózist kapott. Olvasd el: Új generációs fertőtlenítő robot - magyar diákok közreműködésével
 
Egyetemi hallgató segített létrehozni egy új mesterséges intelligencia-eszközt, amely képes kimutatni a koronavírust
Egyetemi hallgató segített létrehozni egy új mesterséges intelligencia-eszközt, amely képes kimutatni a koronavírust
 
Éppen ezért abban bízik, hogy kutatása segít másoknak elkerülni az övéhez hasonló, téves diagnozisztizálást.
 
Siyuan Lu úr munkája során a gépi tanulásra és a számítógépes diagnosztikára összpontosított. A Covid MI eszközszoftver elemzi a mellkasi CT-vizsgálatokat és mélytanulási algoritmusokat alkalmaz a betegség azonosítására. Olvasd el: Mikroműanyag-azonosító robotot épített egy tinédzser
 
Zhang professzorral együtt abban reménykednek, hogy a PCR-vizsgálatnál megbízhatóbb mesterséges intelligencia lehetőséget kínál a Covid-19 esetek széles körű szűrésére és monitorozására, csökkentve ezzel az orvosok terheit.
 
A tehetséges Lu motoros tolószékkel közlekedik, segítségre van szüksége az evéshez és az iváshoz és soha nem élt egyedül, mielőtt Leicesterbe költözött – itt kezdte el 2019-ben doktori tanulmányait.
 
A koronavírus-járvány és az azt követő lezárások azonban azt eredményezték, hogy a férfi életében először kénytelen volt önálló életet élni, miközben doktori tanulmányaihoz is kutatást végzett.
 
„Nem voltam magányos, a szüleimmel beszélgethettem az interneten. Használtam a mikrohullámú sütőt, pizzát ettem és instant tésztát. Ez persze nagyon különbözik attól, amit általában eszek és elég unalmas volt” – mesélte Siyuan Lu.
 
„Siyuan rendkívül inspiráló. Kiváló kutatási eredményei voltak, így remélhetőleg 2 éven belül leteszi a doktori fokozatot, míg a legtöbb doktorandusznak ehhez 3-4 évre van szüksége. Remélem, története másoknak is segít majd” – mondta Zhang professzor, a diák tudásfeltárás és a gépi tanulás professzora.
 
Lu egyébként szeretne visszatérni Kínába, ha befejezte a tanulmányait.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.