2021. 03. 30. - 09:45

Új generációs fertőtlenítő robot - magyar diákok közreműködésével

Új generációs fertőtlenítő robot - magyar diákok közreműködésével

A mesterséges intelligencia újra bizonyít a járvány elleni küzdelemben - ViroFighter néven új fertőtlenítő robot jelent meg, melynek létrehozásában a magyar ELTE informatikus diákjai is részt vettek.

Sokkal hatékonyabb lehet a koronavírus járvány elleni küzdelemben, mint a korábbi fejlesztések: újgenerációs fertőtlenítő robottal rukkoltak elő a kutatók. A ViroFighter az ELTE-Soft Kft. és az Európai Tudásközpont Kft. munkája, melynek kialakításában az Eötvös Loránd Tudományegyetem informatikus hallgatói is komoly részt vállaltak – adta hírül a pcforum.hu.
 
A biztonságos, lehetőleg mikroorganizmusoktól mentes környezet iránti elvárás a koronavírus járvány kitörése óta minden eddiginél nagyobb. Ezt azonban a hagyományos módszerekkel már nem lehet kivitelezni.
 
Rendszeres és alapos tisztításra, fertőtlenítésre van szükség. Olvasd el: Megjött az UV-fénnyel fertőtlenítő robot
 
Alapos fertőtlenítést végez a ViroFighter robot - mesterséges intelligencia használatával
Alapos fertőtlenítést végez a ViroFighter robot - mesterséges intelligencia használatával
 
A mesterséges intelligenciával működő, önjáró fertőtlenítő robotokat 2020 eleje óta alkalmazzák kísérletszerűen szerte a világban, mindegyik, egyre újabb és újabb változat megállja a helyét.  Olvasd el: Fertőtlenítő robotokat telepítenek európai kórházakba
 
Most új generációs, intelligens fertőtlenítő robotot fejlesztett ki az ELTE-Soft Kft. és az Európai Tudásközpont Kft., melynek a ViroFighter nevet adták. Megalkotása az ELTE oktatói és hallgatói közreműködésével történt, az együtt működtetett mechatronikai laborban.
 
A második generációs ViroFighter beépített, környezetbarát UV lámpák segítségével inaktiválja a mikroorganizmusokat. Használ azonban világszinten elsőnek számító, egyedi szerkezeti-gépészeti megoldásokat is, mellyel alkalmazása sokkal hatékonyabbá válik – adta hírül a pcforum.hu.
 
Ez a modell most a világ legkisebb súlyú és méretű önjáró UV fertőtlenítő robotja – mindez nem mellékes, ha lifttel nem rendelkező épületekben, a lépcsőn is könnyedén fel-le lehet hordozni.
 
Méretének és súlyának köszönhetően nemcsak épületek fertőtlenítésére lehet használni, hanem akár autókban, tömegközlekedési eszközökön, hajón és repülőn is. Cserélhető akkumulátorával 24 órás, állandó működésre képes – írta meg a pcforum.hu.
 
Komoly különbséget jelent az első generációs, már kapható fertőtlenítő robotokkal szemben az is, hogy egyedül a ViroFighter használ mesterséges intelligencia motor-alapú, öntanuló képfelismerő és képfeldolgozó funkciókat – emellett az összeszedett információkat alkalmazva automatikus útvonaltervező és fertőtlenítés-vezérlő modulokkal működik.
 
Mindez nem csupán a fertőtlenítés folyamatát automatizálja, hanem a beüzemelést is – amit eddig az embernek kellett végeznie – tudatta a pcforum.hu.
 
 
Vagyis, a robot egyszerűen elirányítható egy adott helyiségbe, magától elkezdi a munkát. Az akadályokat azonosítja és kikerüli, a fertőtlenítést optimalizálja az adott területen. A mesterséges intelligenciának köszönhetően magától leáll, ha embert vagy állatot érzékel a közelében. Olvasd el: Megérkezett az első fertőtlenítő robot
 
A robot beépített kamerákkal rendelkezik, ezért a távolból is biztonságos az irányítása. A fertőtlenítési útvonalait tárolja, tehát újra és újra el tudja végezni ugyanazt a már tanultak alapján.
 
A robotot készítő szakemberek oktatási anyaggal készülnek eredményeikből, azzal a céllal, hogy az ELTE Informatikai Kar diákjai megismerhessék a fenti kutatásfejlesztési területet, s akár be is kapcsolódhassanak a professzionális robotfejlesztésbe – adta hírül a pcforum.hu.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.