2020. 05. 26. - 09:45

Koronavírus – Iratok millióit nézi át a mesterséges intelligencia a megoldásért

Koronavírus – Iratok millióit nézi át a mesterséges intelligencia a megoldásért

Mesterséges intelligencia segít a kutatóknak belelátni adatok milliárdjaiba - több ezer tudományos publikációt keres a koronavírus elleni küzdelemhez.

Nem kérdés, hogy a koronavírus-járvány kitörésével a tudományos közösség világszerte példátlan sebességgel mozgósította magát a Covid-19 leküzdésére. Már az eddigi kutatási eredmények is megdöbbentőek. Nézd meg, hogyan jósolja meg a mesterséges intelligencia, ki lesz a legbetegebb!
 
Tudományos publikációk százai jelennek meg naponta, hagyományos folyóiratokban és nem recenzált nyomtatványokban egyaránt. Ez lényegesen több, mint amivel az emberek képesek lennének lépést tartani, s a kutatás folyamatosan bővül. 
 
S nemcsak az új kutatásokról van szó. Becslések szerint 500 ezer olyan dokumentum létezik a koronavírus vonatkozásában, melyet még a járvány-kitörés előtt tettek közzé, beleértve a SARS 2002-es a MERS 2012. évi jelentkezésével kapcsolatosakat is. Ezek közül bármelyik tartalmazhatja a kulcsfontosságú információkat, melyek hatékony kezeléshez vagy oltás feltalálásához vezethetnek a koronavírussal szemben. Felgyorsíthatja az MI az oltás feltalálását? 
 
Kutatások millióit tekintheti át a mesterséges intelligencia, amelyre ember nem képes
Kutatások millióit tekintheti át a mesterséges intelligencia, amelyre ember nem képes
 
A Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium a fentiek fényében a legmodernebb mesterséges intelligencia technikák bevetéséről döntött az ún. a COVIDScholar létrehozásakor.
 
Olyan eszközöket foglal magába, melyek finom nyomokat keresnek, így például hasonló gyógyszereket és kutatási módszertanokat, hogy releváns kutatást ajánlhassanak a tudósok számára. A mesterséges intelligencia nem helyettesítheti a kutatókat, de segíthet nekik betekintést nyerni több olyan cikkbe, melyeket csak hosszú évek során lettek volna képesek elolvasni.
 
Márpedig az idő igen fontos tényező a koronavírus ellen hatékony kezelések felfedezését illetően. A kutatók idejük 23 százalékát töltik papírok keresésével és áttanulmányozásával. A keresőeszközök lényeges mennyiségű időt takaríthatnak meg nekik, s több idejük marad felfedezésekre a laboratóriumban, valamint az adatok elemzésére.
 
A mesterséges intelligencia a Lawrence Berkeley szerint képes rejtett tudományos ismereteket is kigyűjteni a szövegekből, s meglát olyan kapcsolódásokat, amelyeket az emberek nem vesznek észre.
 
Már az is kiderült, hogy az MI évekkel ezelőtt javasolt olyan, új, élvonalbeli funkcionális anyagokat, hogy azokat a kutatók felfedezték volna. Az információk ehhez régóta rendelkezésre álltak, ám a szakembereknek többszázezer papírt kellett áttekinteni meglelésükhöz.
 
Jelenleg ugyanezeket a technikákat alkalmazzák a koronavírus kapcsán, hogy megtalálják a meglevő gyógyszereket, melyek megújíthatók a Covid-19 ellen, vagy olyan genetikai összefüggéseket lássanak meg, amelyek segítenek kifejleszteni a vakcinát, illetve a megfelelő kezelést.
 
Az innovációk közé tartozik a molekuláris szerkezetek használata, hogy kiderüljön, mely gyógyszerek hasonlítanak egymásra, beleértve azokat, amelyek nem várt módon egyeznek.
 
A kutatók eddig több mint 60 ezer dokumentumot gyűjtöttek össze a COVID-19 kapcsán és ez a kollekció naponta bővül.
 
Olyan kereső eszközöket is építettek, amelyek a kutatást kategóriákba csoportosítják – javasolni tudják a kapcsolódó kutatásokat, s lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy megtalálják a különböző fogalmakat összekötő dokumentumokat. Például olyan papírokat, amelyek egy adott gyógyszert hoznak összefüggésbe a múltban ezzel kezelt betegségekkel.
 
MI algoritmusokat építenek, melyek lehetővé teszik a kutatók számára, hogy a keresési eredményeket kvantitatív modellekbe illesszék olyan témák tanulmányozására, mint például a fehérje-interakciók. Elkezdik a múlt szakirodalmának áttekintését a rejtett kórokozók felfedezésére is.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.