2020. 03. 10. - 09:50

Koronavírus: mesterséges intelligencia használatával is harcol Kína

Koronavírus: mesterséges intelligencia használatával is harcol Kína

Fertőtlenítő robotok, intelligens sisakok, termálkamerával felszerelt drónok és arcfelismerő rendszerek – csak néhány eszköz, amelyeket Kína bevetni tervez a koronavírus ellen.

Kína, ahonnan a koronavírus elindult, gőzerővel dolgozik olyan felszerelések és eszközök kifejlesztésén, amelyekkel sikeresen visszaszoríthatják a koronavírus terjedését.
 
Xi Jinping elnök arra kérte a hatalmas ország technológiai szektorát, hogy segítsen a járvány leküzdésében.
 
Az egészségügyi technológiát már alkalmazzák a koronavírus tüneteinek azonosítására, valamint arra, hogy új kezelések szülessenek és monitorozni tudják a betegség terjedését – amely immár több mint 90 ezer embert érint világszerte.
 
A mesterséges intelligenciát is bevetették a vírus azonosítására és monitorozására
A mesterséges intelligenciát is bevetették a vírus azonosítására és monitorozására
 
Ezek azonban a jelek szerint csupán a kezdetet jelentik. Kína ugyanis fejlett technológiáját különféle eszközök megalkotásához is bevetette.
 
Számos kínai vállalat fejlesztett automatizált technológiákat az érintés nélküli kiszállításhoz, fertőtlenítőszerek szórásához és alapvető diagnosztikai funkciók elvégzéséhez annak érdekében, hogy minimalizálják a keresztfertőzés kockázatát.
 
A Shenzhen-ben működő Pudu Technology, mely általában felszolgáló feladatok ellátásához fejleszt robotokat, most a hírek szerint Kína több mint 40 kórházába telepítette gépeit, hogy az egészségügyi személyzetnek segítsenek. A szintén Shenzen-i MicroMultiCopter olyan drónokat fejleszt, melyek képesek orvosi minták szállítására és hőkamera irányítására.
 
A fejlett mesterséges intelligenciát használják a betegség diagnosztizálására és a vakcina kifejlesztésének felgyorsítására.
 
Az Alibaba kínai, e-kereskedelmi óriás új, MI-alapú diagnosztikai rendszere 96 százalékos pontossággal képes azonosítani a koronavírus-fertőzéseket.
 
Alapítója, Jack Ma nemrég bejelentette, hogy jótékonysági szervezete, a Jack Ma Alapítvány 2,15 millió dollárt adományoz a koronavírus elleni oltás kifejlesztésére.
 
Lu Chuanying, a sanghaji székhelyű Globális Kibertér-Kormányzás vezető tisztviselője kiemelte: a feltörekvő technológiák váratlan, kreatív és hihetetlenül reaktív módon képesek hozzájárulni a
Covid-19 (vagyis a koronavírus) elleni harchoz.
 
Mint azt a China Daily napilapnak hozzátette: segítettek „a halálos vírus feltartóztatásában vagy megakadályozásában, ezáltal a Covid-19 elleni küzdelem egyik legmegbízhatóbb eszközévé váltak”.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.