2022. 08. 01. - 09:45

Koronavírus - Mit tudhat még a mesterséges intelligencia 100 százalékon?

Koronavírus - Mit tudhat még a mesterséges intelligencia 100 százalékon?

A mesterséges intelligencia-alapú eszközök még nem érték el teljesen a lehetőségek határát, amit a Covid-19 diagnosztikája terén nyújthatnak – állapították meg a tudósok.

Bőven van még lehetőség a mesterséges intelligenciában a koronavírus-diagnosztizálás terén. Kutatók a Radiology: Artificial Intelligence folyóiratban megjelentettek egy tanulmányt, melyben azt elemezték, mennyire érték el a mesterséges intelligencia-alapú eszközök a Covid-19 diagnosztikai lehetőségeinek határát.
 
A Minnesota Egyetem Orvostudományi Karának 12 kórházi rendszerre kiterjedő prospektív megfigyelési tanulmánya egy értelmezhető mesterséges intelligencia modell valós idejű teljesítményét értékelte a koronavírus mellkasröntgenből történő kimutatására.
 
Értelemszerűen, a koronavírusban szenvedő résztvevők lényegesen magasabb Covid-19-diagnosztikai pontszámot értek el, mint a betegséggel nem küzdők. Olvasd el: Mely koronavírus-betegeknél nagyobb a halál kockázata? Az MI megmondja
 
Bőven van még lehetőség a mesterséges intelligenciában a koronavírus-diagnosztizálás terén
Bőven van még lehetőség a mesterséges intelligenciában a koronavírus-diagnosztizálás terén
 
A kutatók azonban úgy találták, hogy a valós idejű modell teljesítménye nem változott a megvalósítás 19 hete alatt. A modellérzékenység jelentősen magasabb volt a férfiaknál, míg a modellspecifitás szignifikánsan magasabb a nőknél.
 
Mi több, az érzékenység lényegesen nagyobbnak bizonyult az ázsiai és fekete résztvevőknél, mint a fehérbőrűeknél.
 
A koronavírus mesterséges intelligencia-diagnosztikai rendszer pontossága jelentős mértékben rosszabb volt, mint a radiológusok előrejelzései.
 
„Ez a tanulmány, amely a mesterséges intelligencia Covid-19 diagnosztikai modelljének első élő vizsgálatát jelenti, rávilágít az MI lehetséges előnyeire, de korlátaira is - mondta Christopher Tignanelli orvos, általános sebész és sebészeti docens, a Minnesota Egyetem Orvostudományi Karáról. - Bár ígéretesek, a mesterséges intelligencia-alapú eszközök még nem érték el a teljes diagnosztikai potenciáljukat”.
 
A kutatási eredményeket a Ju Sun asszisztens professzor, az U of M College of Science and Engineering adjunktusa és csapata által kifejlesztett mesterséges intelligencia-algoritmus adta, melyet az M Health Fairview és az Epic együttműködésével alkottak meg. Olvasd el: Koronavírusos betegek felépülési idejét jósolja meg a mesterséges intelligencia
 
Tény, hogy a koronavírus-diagnosztikai modellek jól teljesítenek a súlyos Covid 19-hatásokkal küzdő résztvevők esetében; nem tudják viszont megkülönböztetni az enyhe koronavírus-hatással küzdő résztvevőket.
 
A korai világjárvány idején közzétett mesterséges intelligencia modellek közül sok túlzottan optimista teljesítménymutatókkal büszkélkedhet a nyilvánosan elérhető adatkészletek felhasználásával.
 
A mesterséges intelligencia-modell diagnosztikai pontossága gyengébb volt, mint a testület által minősített radiológusok előrejelzései.
 
„Ugyanazt a túlzottan optimista teljesítményt tapasztaltuk ebben a tanulmányban is, amikor két nyilvánosan elérhető adatkészlettel értékeltünk; kiderült azonban, hogy ez kevésbé fordítható le a való világra - mondta Dr. Tignanelli. - Elengedhetetlen, hogy a kutatók és a folyóiratok olyan szabványokat dolgozzanak ki, amelyek külső vagy valós idejű, leendő validálást igényelnek a szakértői MI-kéziratokhoz.”
 
A szakemberek bíznak benne, hogy több mint 40 amerikai és európai helyszín adatainak integrálásával egyszerűbb diagnosztikai mesterséges intelligencia-modellt tudnak kidolgozni, valamint olyan multimodális modelleket, amelyek strukturált adatokat és klinikai megjegyzéseket, képeket hasznosítanak.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.