2022. 02. 04. - 08:29

Koronavírusos betegek felépülési idejét jósolja meg a mesterséges intelligencia

Koronavírusos betegek felépülési idejét jósolja meg a mesterséges intelligencia
Egy német kutatócsoport olyan mesterséges intelligencia alapú eszköz kifejlesztésén dolgozik, amely vérminta alapján képes megjósolni, hogyan fog reagálni egy beteg a koronavírus okozta kórházi kezelésre, és milyen hosszú felépülési időre számíthat.

Az újfajta megoldás a gépi tanulási eszközeit felhasználva igen pontosan meg tudja állapítani, hogy egy koronavírusos személy vérében lévő fehérje szintje alapján az illetőnek van-e, illetve mennyi esélye van a túlélésre.

Az eszköz célja, hogy segítsen az egészségügyi dolgozóknak megérteni, hogy egy beteg kritikus ellátásra szorul-e, vagy különösebb segítség nélkül is meg tud küzdeni a vírussal. Az előrejelző modell 14 fehérjeszintet elemez, mielőtt a következtetéseket levonja.

A projekten dolgozó tudósok az eszközt 50 páciensen tesztelték a németországi Charité Egyetemi Kórházban, és az adatokat a gépi tanulási algoritmusok fejlesztésére is felhasználták. A kutatók a fehérjeszinteket vizsgálták, és a betegek adataiból származó megállapítások alapján építették fel az eszközt. A jelentések szerint az 50 betegből 15 elhunyt, így a mesterséges intelligencia azt is meg tudta tanulni, hogy pontosan mi vezet a halálukhoz, és így milyen mintákat kell figyelembe vennie a jövőben a vírusos pácienseknél.

Elárulja a mesterséges intelligencia, hogy mennyire súlyos a koronavírusos beteg állapota
Elárulja a mesterséges intelligencia, hogy mennyire súlyos a koronavírusos beteg állapota

A kezdeti kísérlet után további 24 olyan koronavírusos beteget is teszteltek, akik kezeléseket kaptak, közülük 19 beteg túlélte, öt pedig meghalt.

A kutatók beszámolója szerint az MI-eszköz pontosan megjósolta az öt halálesetet. A szakemberek azonban rámutattak arra, hogy a minta mérete meglehetősen kicsi volt - mindössze 74 beteg adataiból nyerték ki az információkat -, így mindenképp szükségesek még további vizsgálatok, mielőtt széles körben alkalmazhatnák a technológiát.

Az újabb eredmények egyébként akkor születtek, amikor Európába és Amerikába berobbant az Omicron-hullám. A kórházak több területen túlterheltekké váltak, és az új vírusmutáció nagyon sok egészségügyi dolgozót is érintett, ami megnehezítette a kórházak működését. A mesterséges intelligencia használatával viszont a kórházi dolgozók terhei csökkenthetők, így egyrészt több beteg ellátása válik lehetségessé, másrészt a fejlett megoldást alkalmazó vizsgálatok pontosabb prognózist lesznek képesek közölni.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.