2020. 09. 26. - 08:00

Lehetővé válhat a növénytermesztés télen?

Lehetővé válhat a növénytermesztés télen?

A technológiai fejlődésnek köszönhetően immár a téli növénytermesztés sem tűnik lehetetlennek. Az Amszterdami Egyetem fejlesztése alacsony hőmérsékleten is megoldaná a dolgot.

Ha néhány évvel ezelőtt valaki azt mondta volna, a növénytermesztés télen is valóság lehet, alighanem kinevetjük.
 
A technológiai fejlődés azonban egyre nagyobb lépésekkel halad előre. Az Amszterdami Egyetem legújabb fejlesztésének köszönhetően a növények alacsonyabb hőmérsékleten is nőhetnek. Olvasd el: Növényeket növeszt a mesterséges intelligencia és a LED-fény
 
A kutatók azzal érvelnek, hogy mindez jelentősen növelheti az étkezési célú növények és a biomassza termelését. Újfajta molekulát hoztak létre, amely képes a növények hőmérsékletét emelni. Laboratóriumi tesztekben és üvegházi vizsgálatok során a molekuláris fűtőhatás lehetővé tette a szakemberek számára, hogy a levelek hőmérsékletét több mint 1 Celsius-fokkal megemeljék.
 
Technológia - Télen is lehetővé válhat a növények termesztése
Technológia - Télen is lehetővé válhat a növények termesztése
 
Az ún. molekuláris melegítőket Wybren Jan Buma fejlesztette ki, a Molecular Photonics csoport tagja a Van ’t Hoff Intézetből, valamint Teun Munnik, a Swammerdam Intézet növényi sejtbiológiai csoportjából – ők működtek együtt a Warwick-i és a Bristoli Egyetem kutatóival. Olvasd el: Okosan termesztené olajfáit Kréta
 
Tesztek kis terepen
 
A molekuláris fűtőelemeket tovább vizsgálják az európai „Boostcrop” projekten belül, melyet csaknem 5 millió euróval finanszíroz az Európai Unió „Jövőbeli és feltörekvő technológiák” programja. E kutatásban kis terepi teszteket hajtanak végre, s feltérképezik a találmány biztonságát.
 
A kutatók hosszútávú elképzelése az, hogy a molekuláris melegítőket permetezőgéppel alkalmazzák a növényekre.
 
További alkalmazások
 
Nem kérdés, hogy a molekuláris melegítők világszerte növelhetik a terméshozamot. Így ugyanis a növények alacsonyabb hőmérsékleten is képesek megnőni, magasabb helyeken, az északi és déli pólushoz közelebb szintén. Meghosszabbítható a vegetációs időszak is, s a növények gyorsabban fejlődnek.
 
A kutatók jelenleg további alkalmazások fejlesztéséhez keresnek partnereket.
 
A melegítők hatását egyébként a tudósok a naptejekben levő molekulákéhoz hasonlítják. Felszívják az ultraibolya fényt, s ezt az energiát molekuláris rezgéssé alakítják. Ily módon a káros fény hővé alakul. A kifejlesztett molekulák természetesen módon is előfordulnak.
 
Emellett a növények maguk is termelnek molekulákat (például szinapoil-malátot), hogy megvédjék magukat a nap UV-sugárzásától.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.