2020. 09. 21. - 10:00

Mesterséges intelligencia - Okosan termesztené olajfáit Kréta

Mesterséges intelligencia - Okosan termesztené olajfáit Kréta

Az olajbogyó termesztése igen nagy üzletnek számít Görögországban, a gazdaság fontos része, melyet most mesterséges intelligencia alkalmazásával lendítenének fel.

Az elmúlt években a technológia meglehetősen messzire eljutott. A mesterséges intelligencia (MI) és a tárgyak internete (Internet Of Things - IOT) ma már minden eszközt összekapcsolhatóvá tett, amelyeket egyre erősebb rendszerek táplálnak.
 
A görögországi Kréta szigetén nagy üzletnek számít az olajbogyó termesztés – Görögország legnagyobb és legnépesebb szigetén a gazdaság fontos részét képezi. Krétán 30 millió olívafa található, ezért az intelligens gazdálkodás potenciális hatásai igencsak messzemenőek lehetnek. Olvasd el: Növényeket növeszt a LED-fény és a mesterséges intelligencia
 
A mezőgazdaság – beleértve az olajbogyó-termesztést – jelenleg Kréta édesvízellátásának 85 százalékát használja. A mesterségesen intelligens technológia alkalmazásának célja az, hogy jelentősen csökkentsék az elpazarolt mennyiséget.
 
A mesterséges intelligenciának az olajbogyó-termesztésben is nagy hasznát veszik
A mesterséges intelligenciának az olajbogyó-termesztésben is nagy hasznát veszik
 
„A technológia alkalmazása ezen projekten belül magába foglalja a talaj állapotának folyamatos ellenőrzését - mondta el Ioannis Daliakopoulos, a krétai Hellén Mediterrán Egyetem kutatómérnöke. - Olyan érzékelőt telepítettünk a földbe, amely 15 percenként méri a talaj nedvességtartalmát, az elektromos vezetőképességet, a víz sósságát és a talaj hőmérsékletét.”
 
Az információkat egy központi bázisra továbbítják, majd a Felhőbe (Cloud), ahol feldolgozzák őket és így megbecsülhetik az öntözéshez szükséges tökéletes vízmennyiséget – tette hozzá a szakember.
 
A gazdálkodó távolról hozzáférhet az adatokhoz, s egy gombnyomással vezérelni tudja az öntözést. Olvasd el: Alkalmazás segítheti a locsolást és a gazdálkodást
 
Mint azt Thrassyvoulos Manios, a Hellén Mediterrán Egyetem rektorhelyettese elmondta: a technológia azt jelenti, hogy masszív vízkészlet-mennyiséget takarítanak meg. „A gazdálkodóknak, tudósoknak és kutatóknak pontosan kell ismerniük a dolgok internetét, mivel jelentős spórolásra van lehetőség ezen új eszköz segítségével.”
 
Hozzátette: ugyanezt megtehetik a vegyszeres trágyázással, a rovarirtókkal, a talajvédelemmel és a növényvédelemmel is.
 
Mindez nemcsak a környezetnek segít, javítja a termékek nyomonkövethetőségét is. A fogyasztók pedig több információhoz juthatnak az élelmiszerek előállítását illetően.
 
Giannis Geneiatakis egy olajbogyó-ültetvény tulajdonosa. Családja három évszázadon át foglalkozik ugyanazzal a kiterjedt olajfa-gazdasággal egy Archanes nevű faluban. Ő szintén kiemeli az új technológia hasznát.
 
„Az elmúlt években nehézségekkel szembesültünk a klímaváltozás kapcsán. A technológia azonban mindig segít nekünk a folyamatos kutatással és a problémák megoldódnak” – fogalmazott.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.