2022. 04. 28. - 09:15

Lehetséges az emberi tudat számszerűsítése - mesterséges intelligencia által

Lehetséges az emberi tudat számszerűsítése - mesterséges intelligencia által

A legfrissebb kutatások újfajta betekintést engednek a tudósoknak az emberi tudatba. Koreai és belga szakemberek tudati indikátort (ECI) fejlesztettek ki a tudat különböző összetevőinek feltárására mesterséges intelligencia segítségével.

Lehetségessé válhat az emberi tudat számszerűsítése a mesterséges intelligencia által. Új betekintést engednek a tudósoknak az emberi tudatba az EU finanszírozta HBP SGA3 és DoCMA projektek támogatta friss kutatások.
 
A Koreai Egyetem projekt partnerével, a belga Liège-i Egyetemmel közösen fejlesztett ki egy magyarázható tudati indikátort (ECI), a tudat különböző összetevőinek feltárására. Eredményeiket a Nature Communications folyóiratban tették közzé.
 
A tudat úgy írható le, mint aminek két összetevője van: az izgalom (vagyis az ébrenlét) és a tudatosság.
 
A szem kinyitása az éber állapotot, a különbségek észlelésének vagy a parancsok követésének képessége pedig a tudatosságot jelzi. Különböző körülmények között – álomtalan alvás, álmokkal alvás, érzéstelenítés és súlyos agysérülések – a tudat különböző szintjei jelennek meg. Olvasd el ezt is: Túlmutatna ez emberen az érzelmileg intelligens mesterséges intelligencia
 
Lehetségessé válhat az emberi tudat számszerűsítése a mesterséges intelligencia által
Lehetségessé válhat az emberi tudat számszerűsítése a mesterséges intelligencia által
 
Mostanáig azonban nem számolt be senki olyan mérési rendszerről, amely a tudat két összetevőjét számszerűsítené.
 
A kutatók fejlesztette ECI mély tanulást alkalmaz az ébrenlét és a tudatosság megkülönböztetésére, fiziológiás, farmakológiai és kóros körülmények között.
 
A csoport 6 egészséges résztvevő agyi aktivitását elemezte alvás közben; 16 egészséges résztvevőét ketamin-, propofol- vagy xenon-indukált érzéstelenítésben; valamint 34 résztvevőét, akik súlyos agysérülés következtében kómába estek.
 
A tanulmány alapján a ketamin által kiváltott érzéstelenítés és a gyors szemmozgásos alvás (amikor a legtöbb álmot látjuk) egyértelműen különbözik a többi állapottól az alacsony ébrenlét és a magas tudatosság miatt.
 
Mi több, a legrelevánsabbnak a megváltozott tudatállapotok ébrenlétének és tudatosságának mérésére az agy parietális régióit találták a kutatók. A szerzők szerint az új eszköz potenciálisan „megbízható megkülönböztető és értékes” a tudat objektív mérésére.
 
A tanulmánnyal a világ első technológiája mutatkozik be, mely egyszerre képes számszerűsíteni az izgatottságot és a tudatosságot - állítja a tanulmány társszerzője, Seong-Whan Lee professzor, a Koreai Egyetem Mesterséges Intelligencia Tanszékének munkatársa. Olvasd el: A mikrochipeken levő emberi sejtek a mesterséges intelligencia határát feszegetik
 
Az ECI képes javítani a betegek klinikai ellátását különböző körülmények között. Ilyen például az érzéstelenítés által kiváltott állapotok monitorozása a műtét során, valamint a kómában vagy vegetatív állapotban lévő betegek diagnosztizálása.
 
„Jövőbeli tanulmányokra van még szükség ahhoz, hogy az új mutatót beépítsék a klinikai rutinba, ahogyan ahhoz is, hogy online és valós idejű eszköz lehessen, amelyet kórházainkban, műtőinkben és intenzív osztályainkon alkalmazni lehet” – mondta el dr. Olivia Gosseries társszerző, a Liège-i Egyetem Coma Tudományos Csoportjának társigazgatója.
 
A HBP SGA3 (azaz Human Brain Project Specific Grant Agreement 3) a Human Brain Project kezdeményezés négy fázisa közül az utolsó.
 
Mint azt Steven Laureys, a tanulmány társszerzője, a Coma Science Group vezetője és a Liège-i Egyetem munkatársa elmondta, a gyümölcsöző nemzetközi együttműködés a HBP partnerei között jól szemlélteti az EBRAINS adatmegosztó platform eszközeinek hatékonyságát nagyméretű, humán idegi képalkotó készletekhez. A projekt egyébként 2023 januárjában zárul le.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.