2020. 10. 28. - 09:55

Lemásolhatja az emberi látást a mesterséges intelligencia?

Lemásolhatja az emberi látást a mesterséges intelligencia?

Az ember és a mesterséges intelligencia hasonló módon látja a tárgyakat – fedezték fel a kutatók. Az áttörés segíthet a szakembereknek az emberi látás replikálásában.

Meghökkentő és kísérteties hasonlóságot fedeztek fel a kutatók aközött, ahogyan az emberi agy, illetve a mesterséges intelligencia látja a háromdimenziós tárgyakat.
 
A felfedezés jelentős lépés abba az irányba, hogy megértsék, miként lehetne lemásolni az emberi látást mesterséges intelligenciával – közölték a Johns Hopkins Egyetem kutatói, akiknek az áttörés köszönhető. Olvasd el: Vezeték nélküli agyi implantátum adhat szemet a vakoknak
 
Munkájuk során kiderült, hogy a természetes és a mesterséges idegsejtek szinte azonos válaszokat regisztráltak a háromdimenziós alaktöredékek feldolgozásakor, annak ellenére, hogy a mesterséges idegsejteket képekkel képezték ki, méghozzá 2 dimenziós fényképek segítségével.
 
Közel azonos, ahogy a természetes és a mesterséges idegsejtek feldolgozzák a 3D-s tárgyakat
Közel azonos, ahogy a természetes és a mesterséges idegsejtek feldolgozzák a 3D-s tárgyakat
 
Az AlexNet AI network hálózat teljesen váratlanul ugyanúgy reagált a képekre, mint azok az idegsejtek, amelyek az emberi agy V4 nevű területén helyezkednek el – ez az agy tárgylátási útvonalának első szakasza.
 
„Meglepett, hogy erős és világos jeleket láttam a 3D-formát illetően az emberi agynál – mondta Ed Connor, a Johns Hopkins Egyetem Zanvyl Krieger Elme és Agy Intézetének idegtudományi professzora. - Azt azonban sosem hittem volna, hogy ugyanezt látja az AlexNet, amely csak arra van kiképezve, hogy 2D-s fényképeket objektumcímkékre fordítson.” Olvasd el: Mikro-kijelzőkkel segíti a szemet az okos kontaktlencse
 
Connor professzor „kísérteties azonosságot” említ a képi válaszminták között a természetes és mesterséges idegsejtek esetében, különösen, hogy az egyik többezer éves evolúció és az egész életen át tartó tanulás eredménye, a másikat pedig informatikusok tervezték.
 
Megjegyezte: a mesterséges hálózatok jelenleg a legígéretesebb modellek az emberi agy megértésére. „Az agy a legjobb stratégiaforrás ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciát a természetes intelligenciához közelítsük” – fogalmazott.
 
A felfedezést részleteiben is leíró tanulmány a Current Biology szakfolyóiratban jelent meg.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.