2022. 03. 23. - 09:40

Maláriás moszkítókat segít azonosítani a mesterséges intelligencia

Maláriás moszkítókat segít azonosítani a mesterséges intelligencia

Gyors és egyszerű, mesterséges intelligenciát alkalmazó módszert fejlesztettek ki a maláriát okozó szúnyogok azonosítására a kutatók.

Meglehetősen egyszerű és gyors módszert dolgoztak ki a Glasgow-i Egyetem kutatói, hogy azonosítsák a maláriát okozó szúnyogokat.
 
Infravörös technológia és mesterséges intelligencia alkalmazásával detektálják a maláriás moszkítók korát és faját.
 
Érdemes tudni: csak azok a szúnyogok terjeszthetik a maláriát, amelyek elélnek 10 napig. Vagyis, ha a szakemberek ismerik a moszkítók korát, az segít tájékozódni a betegség kockázatáról.
 
Mindez óriási lehetőségeket nyit meg a maláriára történő reagálás tekintetében. Olvasd el: Világszerte elhanyagolt, halálos betegségeket kezelhet a mesterséges intelligencia
 
Maláriás moszkítókat segít azonosítani a mesterséges intelligencia
Maláriás moszkítókat segít azonosítani a mesterséges intelligencia
 
A vizsgálat során a kutatók 40 ezer, Kelet- és Nyugat-Afrikából származó szúnyogot használtak. Az egyes szúnyogok infravörös fénnyel megvilágításával azonosítani tudták az idősebb szúnyogokon felfedezhető kémiai változásokat.
 
A tanulmányt a Glasgow-i Egyetem Biodiverzitás Állategészségügyi és Összehasonlító Orvostudományi Intézete és Kémiai Iskolája vezette. Együttműködtek a tanzániai Ifakara Egészségügyi Intézettel és a Burkina Fasó-ban levő Tudományos Intézettel. 
 
„Eddig az egyetlen mód arra, hogy meghatározzuk a szúnyogok életkorát, az volt, hogy a nőstény szúnyogok petefészkeinek életkorát vizsgálták, komplex boncolás után – ez a folyamat költséges, időigényes és nem lehet nagy léptékben elvégezni” – magyarázta Doreen Siria, a tanulmány vezető szerzője az Ifakara Intézettől.
 
„Úgy véljük, az új módszerre nagy szükség van a malária elleni küzdelemben. A betegség továbbra is számos embert és gyermeket öl meg évente. Az infravörös technológiával olyan eszközt fejlesztettünk ki, amely bővíthető és nagymértékben segítene új termékek és megoldások tesztelésében is, a szúnyogok által terjesztett betegségek ellen” – mondta dr. Francesco Baldini, a Glasgow-i Egyetem munkatársa. Olvasd el: Nagyobb pontossággal azonosíthatja betegségek biomarkereit a mesterséges intelligencia
 
A megközelítés egyéb betegségekre is alkalmazható és felhasználható kísérletek értékelésére, melyek az invazív szúnyogfajok elterjedésének korlátozására irányulnak Európában és az Egyesült Államokban – tette hozzá Baldini.
 
Az Egészségügyi Világszervezet 2020-ban 241 millióra becsülte a maláriás megbetegedések számát világszerte. A kór 627 ezer ember halálát okozta.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.