2021. 07. 11. - 08:00

Meghökkentő: 3D-nyomtatott talajt gondoz a robotkertész

Meghökkentő: 3D-nyomtatott talajt gondoz a robotkertész

Nem kis meglepetést okozott egy kiállított mű a 2021-es velencei építészeti biennálén. A „varázskirálynő” egy 3D-nyomtatott talaj, amelyet robotkertész művel.

Akárcsak a januári elektronikai kiállítás (CES), a 2021-es velencei építészeti biennálé sem fukarkodott a lehető legkülönösebb művekkel.
 
Alkotói bemutatták a „Varázskirálynő” névre keresztelt, 3D-nyomtattással létrehozott talajt, amelyet – ha ez még nem lenne elég furcsa – robotkertész gondoz.
 
A 90 tonnányi talaj biológiailag lebomló szerkezet, melyet három hónap alatt hoztak létre, úgy, hogy közvetlenül a tárolóba nyomtatták. Számos növény- és gombafajnak ad otthont a tárlat idejére. Olvasd el: Mutatós festményeket készít egy mesterséges intellingecia-robot
 
Meghökkentő: 3D-nyomtatott talajt gondoz egy robotkertész
Meghökkentő: 3D-nyomtatott talajt gondoz egy robotkertész
 
A különös technológiát bemutató projektet a MAEID nevű csoport alkotta meg, Daniela Mitterberger és Tiziano Derme vezetésével. Tulajdonképpen interdiszciplináris gyakorlat, egy beépített élőhely, mely helyreállíthatja és ápolhatja önmagát, újradefiniálva az élő rendszerek szerepét az építészeten belül.
 
A varázskirálnyővel az alkotók azt tűzték ki célul, hogy legyen egy olyan struktúra, amely képes a biennálé időtartama alatt fejlődni, bomlani és növekedni.
 
Hibrid környezetet képvisel, mely egyesíti a biológiai rendszereket a szerves anyagokkal és gépekkel.
 
Lényegében, ha úgy tetszik, 3D-nyomtatott robotkert, amely szenzorokat, adaptív technológiákat és gépi tanulást használva folyamatos visszacsatolást hoz létre az érzékelés, a virtualizáció és az indukált változás között – hangsúlyozta Mitterberger és Derme.
 
Hozzátették: a projekt feltárja a természet, a technológia és az élő rendszerek közötti kapcsolat mélyebb értelmét, elősegítve egy nem humán jellegű ökológia megteremtését.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.