2021. 05. 22. - 08:00

Meghökkentő: Robot-szelfi kiállítás nyílt Londonban

Meghökkentő: Robot-szelfi kiállítás nyílt Londonban

Megdöbbentő újdonsággal rukkolt elő a londoni Design Múzeum: egy valódi robot által készített szelfiket bemutató tárlatnak ad otthont egészen a nyár végéig.

Egy igazi robot önmagáról készített képeiből nyílt kiállítás a londoni Design Múzeumban, Ai-Da: Egy robot portréi címmel. A robot Ada Lovelace, úttörőnek számító női tudósról kapta a nevét.
 
Mesterséges intelligencia algoritmusokat használt a művészet megvalósításához önarckép témában - ami igencsak különösnek hat, hiszen szelfiket készített úgy, hogy neki magának nincs önálló személyisége. Olvasd el: Mutatós festményeket alkot egy mesterséges intelligencia-robot
 
Már megtekinthetők az élethű robot által készített önarcképek
Már megtekinthetők az élethű robot által készített önarcképek
 
Robotkarját Salah Al Abd és Ziad Abass kutatók fejlesztették ki, s ez lehetővé teszi számára, hogy megtartson egy ceruzát. Szilikon arcát Lucy Seal kutató tervezte, míg arról, hogy igazán élőnek hasson, Alex Kafousssias digitális művész és Tim Milward 3D-s tervező gondoskodott.
 
Említett funkciók, valamint a mozdulatok és gesztusok, melyeket az Ai-Da képes megvalósítani, érdekes kérdéseket vetnek fel az emberi identitásról digitális korunkban.
 
A Design múzeumot egyébként 1989-ben Sir Terence Conran alapította az Egyesült Királyságban, s újranyitásának éve, 2016 óta modern környezetben, Kensingtonban található meg.
 
Ez a múzeum kiváló helyet szolgáltat ahhoz, hogy a formatervező ipar, az oktatás és a közönség összefogjon, s eszmét cseréljen arról, mit gondol magáról és a jövőről. Olvasd el: Mesterséges intelligencia készíti el híres történelmi személyek portréit
 
Az alábbi videóban a robot első verziója látható 2019-ből:
 
 
Újranyitása óta a Design Múzeum több mint 2 millió látogatót fogadott, s 2018-ban elnyerte az Év Európai Múzeuma díjat. 
 
A múzeum gyűjteményei, rendezvényei és programjai mindenkit arra invitálnak, hogy megtapasztalják és átgondolják a dizájn hatásait.
 
Az új tárlat esetében a látogatók a világ első meggyőző külsejű humanoid robotjának történetét követhetik végig, amely képes műalkotások létrehozására.
 
A kiállítás 2021. auguszus 29-ig látogatható.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.